Szerkesztő: Nagy Benjámin
2018. 08. 17. 09:23

Érdekes...

 

Elfogadta a Davis Kupa radikális reformját a Nemzetközi Tenisz Szövetség (ITF) csütörtökön.

 

A 118 évvel ezelőtt alapított férfi csapatverseny a következő idényben februárban kezdődik 24 résztvevővel. A 12 párharc továbbjutóihoz csatlakozik az előző szezon négy elődöntőse, valamint két szabadkártyás együttes. A 18 csapat november 18. és 24. között Madridban vagy Lille-ben találkozik, előbb hat darab hármas csoportban zajlanak a küzdelmek, majd a negyeddöntő, az elődöntő és a finálé következik.

A csapatmérkőzések két egyesből és egy párosból állnak majd, amelyeket egy nap alatt lebonyolítanak.

A Davis Kupa meccseit eddig négy hétvégén – februárban, júliusban, szeptemberben és novemberben – rendezték.

Az új formátum mögött az FC Barcelona labdarúgója, Gerard Pique által alapított, Kosmos nevű befektetési társaság áll, amely 25 évre hárommilliárd dollárt ígért az ITF-nek. A nemzetközi szövetség elnöke, David Haggerty által előterjesztett javaslatra a szavazók csaknem háromnegyede mondott igent csütörtökön Orlandóban, de akadtak ellenzők is, például a német szövetség.

A világ legjobb férfi teniszezői gyakran lemondják szereplésüket a Davis Kupában a zsúfolt versenynaptárra hivatkozva.

Haggerty úgy fogalmazott, az átalakuló esemény egy szórakoztató teniszfesztivál lesz majd, amely a játékosok, a szurkolók, a támogatók és a műsorszolgáltatók számára is vonzóbbá válik.

Gerard Piqué hozzátette, a nemzeti szövetségek által elfogadott megállapodás minden bizonnyal garantálja a Davis Kupa jövőjét, illetve a tenisz fejlődését minden szinten.

Az ausztrál válogatott állásfoglalása szerint azonban az új formátum miatt megszűnik a sorozat különleges, egyedi jellege.

Wimbledon korábbi bajnoka, az ausztrál Pat Cash a közösségi oldalán úgy fogalmazott, „ez egy szomorú nap a férfi tenisz számára”, a szervezők pedig „bolondok, és saját magukat csapják be, ha azt gondolják, hogy a legjobb játékosok számára vonzóvá válik az esemény”.

Honfitársa, John Millman költői kérdést tett fel: „Mit gondolnának arról a – milliárdos által támogatott – teniszezőről, aki szeretné megváltoztatni a labdarúgó Bajnokok Ligáját úgy, hogy például nem lennének hazai és idegenbeli meccsek?”
Cimkék: tenisz

Legfrissebb híreink


Élő eredmények