Fucsovics nem indulna Wimbledonban

A magyar teniszező nem akar kikerülni a top100-ból.


Fucsovics Márton a héten még itthon készült a füves pályás szezonra, amely most egész karrierje egyik legmeghatározóbb időszaka lehet, ugyanis tavaly Wimbledonban a negyeddöntőig jutott, és így 360 pontot kellene megvédenie. Az ATP azonban idén nem ad világranglista-pontokat a győzelmekért, így - amint arról a teniszező a DIGI Sport híradójának beszámolt – a wimbledoni indulása nagyon erősen kérdéses lett.

"Azt tudom, hogy a játékosoknak ez a döntés nem tetszik, a teniszezők 99 százaléka fel van háborodva. Négy-öt hét múlva Wimbledon, reméljük, hogy addig még lesz bármiféle változtatás, mert ha ez a szabály marad, akkor én is fontolóra veszem, hogy inkább elmegyek, és egy-két Challenger-tornán teniszezem, hogy pontokat tudjak gyűjteni. Hiszen ha kiesik ez a 360 pont, akkor kiesek a top 100-ból, azt pedig nem szeretném" - nyilatkozta a DIGI Sport híradójának, a Sport 24-nek Fucsovics Márton.

A döntés gyújtópontja a wimbledoni szervezők határozata volt, miszerint a kialakult háborús helyzet miatt nem engedik indulni az orosz és belorusz sportolókat. "Én maximálisan igazságtalannak tartom ezt a döntést!” – jelentette ki Nagy Zoltán, Fucsovics Márton edzője. „Wimbledon részéről másfél hónapja lett mindez lekommunikálva, míg az ATP gyakorlatilag a Roland Garros előtti pénteken hozta nyilvánosságra, hogy így (nem ad világranglista-pontokat a győzelmekért) kíván reagálni erre. A vírusidőszak alatt volt olyan játékos, akinek még a két évvel azelőtti pontja is benne volt a ranglistában, így teljesen más felfogást alkalmazott akkor az ATP."

Wimbledonban biztosan nem lesz ott Rafael Nadal és Roger Federer sem, és ha a helyzet nem változik, minden bizonnyal többen is úgy döntenek majd, mint Fucsovics Márton. "Nem akarok személyeket megnevezni, de tudom, hogy már egy páran aláírtak egy bizonyos dokumentumot, amely a játékosok érdekeit szolgálná."

Fucsovics Márton a következő héten Stuttgartban versenyez, majd Halle és Eastbourne következik, aztán jöhet a július 27-én rajtoló wimbledoni verseny - vagy a Challenger tornák.

Forrás: Digi Sport / Sport24
Borítókép és képek: Manuel Queimadelos/Quality Sport Images/Getty Images

Videók