„Federer nélkül minden unalmas lesz"

A volt játékos úgy gondolja, nem lehet pótolni a svájcit.


Az egykori teniszező, Yannick Noah szerint Roger Federer visszavonulása miatt unalmasabbá válik a tenisz, még akkor is, ha a svájci legnagyobb riválisai, Rafael Nadal és Novak Djokovic folytatják.

Roger Federer 24 év után döntött úgy, hogy befejezi profi pályafutását. A 20 GS-címig jutó svájci legenda az utóbbi években visszatérő térdsérüléssel küzdött, így legutóbb 2021-ben, Wimbledonban lépett pályára. Utolsó meccsének a Laver Kupa egyiok páros összecsapását választotta, ahol nagy riválisával, Rafael Nadallal alkotott egy kettőst. A két legenda végül alulmaradt a Frances Tiafoe, Jack Sock párossal szemben, az a meccs azonban örökre bevésődött a rajongók emlékezetébe. A meccset követően a svájci és a spanyol sztár is könnyekben tört ki.

A Davis Kupa és a Billie Jean King Kupa csapatok jelenlegi kapitánya, Yannick Noah úgy véli, Federer távozásával semmi sem lesz már ugyan olyan, a tenisz pedig unalmasabbá válik.

„Most már minden unalmas. Félreértés ne essék, Nadal és Djokovic fenomenálisak, de kiszámíthatóak” – mondta.

„Milyen Zverev hangja? Nem tudom. Bárcsak mikrofonok lennének mindenhol, hogy azok a játékosok kifejezhessék magukat. Szeretném, ha nevetnének, sikoltoznának, viccelődnének, sírnának. Federert és Nadalt kéz a kézben sírni a legjobb dolog, mert kifejezik emberségüket."

„Képes lesz valaki helyettesíteni Federert? Nem, senki sem váltotta Lavert vagy McEnroe-t. Valaki hoz majd valami újat. Az emberek általában úgy nyilatkoznak a sportról, hogy csak az eredményeket nézik. Nem veszik észre, hogy ez a látvány és a dráma kulcseleme. A technikai és atlétikai elemek másodlagosak.”

„Amikor Roger játszott, tudtad, hogy valami történni fog. Jön majd valaki, de az más lesz. Szerettem amikor a hálóhoz ment, mert lerövidítette a játékot. Ki kellett használnod az ütőkártyáid anélkül, hogy túl sokáig a kezedben tartottad volna” – zárta szavait.

Borítókép: Julian Finney/Getty Images for Laver Cup

Videók