Egyszerre ünnepli születésnapját a 2 szerény bajnok

Michelisz Norbert 36, Roger Federer 39 éves lett a mai napon.


Két kiváló sportember is agusztus 8-án ünnepli a születésnapját. A magyar autósport kiválósága 36, míg a tenisz elnyűhetetlen legendája 39 éves lett. 

Michelisz Norbert a Pécs melletti Himesházán született, és már egészen kicsi korában elragadta őt a száguldás szenvedélye.

Hatéves korában a nagybátyja által készített vaskeretes kisautóval szelte az utcákat, majd egy időre elszakadt a sportágtól.

2002-ben a szimulátoros versenyzés keltette fel figyelmét, majd minden zsebpénzét összespórolva megvette első játékát, és elindult a különböző internetes versenyeken. Ekkor valószínűleg még ő sem sejtette, hogy hamarosan megfordul vele a világ.

2005-ben Wéber Gábor ajánlására részt vehetett a Zengő Motorsport hungaroringi tesztnapján, ahol alig 3 tizeddel maradt el a nap legjobb idejétől.

Drivers United - WTCR 2018 boyband - the winner takes it all

Still haven't subscribed to FIA WTCR on YouTube? https://goo.gl/tdatIR Connect with the FIA WTCR Facebook: https://www.facebook.com/WorldTouringCarCup/ Tw...

 

Egy évvel később már a Suzuki Swift Kupában indult, és ha már ott járt, meg is nyerte azt. Ugyan úgy, mint 2007-ben a Renault Clio kupát. Innentől kezdve pedig felfelé ívelt karrierje. 2008-ban már a nemzetközi színtéren is bemutatkozott, rá egy évre pedig végig vezetve nyerte meg az Európa-kupát. Ekkor a FIA év tehetsége díjat is átvehette. Innen már egyenes út vezetett a királykategóriának nevezhető WTCC-be, ahol Michelisz lett az első magyar, aki futamgyőzelmet szerzett.

Bár 2011-ben lecsúszott a Yokohama Trophy-ról, egy évvel később már nem okozott neki problémát a trófea megszerzése. 2013-ban csapata Hondára váltott, Norbi pedig élete addigi legjobb szezonját produkálta.  2014-ben pedig még a gyári csapat pilótáinál is jobbnak bizonyult.

Az első gyári-autós évében a dobogóról egy hajszállal lecsúszott ugyan, de a szerzett pontok és a dobogós helyezések számában is egyéni rekordot döntött.

2017-ben a várva várt dobogó is megérkezett, Michelisz az összetettben a 2. helyen végzett. 2018-ban a sorozat átalakult, de ez nem zavarta meg a magyar tehetséget, 4. helyet szerzett a WTCR-ben.

2019. aztán meghozta azt a sikert, amire titkon nem csak ő, hanem talán az egész ország várt egy kicsit. Norbi hihetetlenül izgalmas végjáték után megnyerte a világkupa-sorozatot.


Egy kép, amit sosem fogunk elfelejteni.

Fotó: michelisz.hu

A szerény bajnok mindeközben a magánéletében is próbál a lehető legjobban helytállni. A versenyek mellett a lehető legtöbb időt tölti két kislányával.

Nem csak Michelisz ünnepel azonban ma, hanem minden idők egyik legsikeresebb teniszezője, Roger Federer is.

Az eredményei alapján a tenisz történetének legsikeresebbnek mondható játékosa eddig 310 héten keresztül volt az ATP világranglistájának élén, ebből 237 hétig megszakítás nélkül uralta azt. A ma 39 éves sportolón mintha nem fogna az idő vaskereke. 1998-ban már megmutatkozott a felnőtt mezőnyben, és sikere azóta is töretlen.

Az összes nevéhez fűződő rekordot még felsorolni is nehéz. a svájci klasszis eddigi pályája során, több mint 1000 mérkőzést nyert, és összesen 100 címet szerzett. 20 Grand Slam-győzelmével ő az, aki a férfi mezőnyben a legtöbb ilyen tornát megnyerte.

Wimbledonban 8-szor, az Australian Openen hatszor, a UD Openen ötször, míg a Roland Garroson egyszer bizonyult a legjobbnak. Federer az első teniszező, aki két különböző Grand Slam-tornát is meg tudott nyerni ötször egymás után. És az egymást követő Grand-Slam döntők számában is ő tartja a rekordot.

A 39 éves játékos és a tenisz ma már gyakorlatilag elképzelhetetlenek egymás nélkül, amihez nem csak Federer hihetetlen szériája, hanem karizmatikus egyénisége is hozzájárult.

Nem csak a pályán tesz meg azonban mindent a legjobb eredmény eléréséért. 2006 óta szívvel-lélekkel dolgozik a UNICEF nagyköveteként, míg családapaként egy lány-, és egy fiú ikerpár útját egyengeti.

A rendkívüli sportoló szülinapja alkalmából összegyűjtöttünk néhányat a legjobb pillanatai közül.

Az alábbi videóban nem csak Federer legnagyobb győzelmeit láthatjuk, hanem azt is, amikor a nagy ellenfél Nadallal olyan jóízűen nevetnek össze, hogy majdnem lefordulnak a székről, vagy amikor az egyik megnyert tornája után ikerlányaival ünnepel. Ezen feltűnik, mint kíméletlen edző, jóságos tanító, bátorító ellenfél és mint "sztárénekes" is.
 

Az alábbi felvétel pedig pillanatok alatt hódította meg az internetezők címét. A karantén ideje alatt két olasz kislány arról tett fel egy videót, hogy miként edzenek a házuk tetején, betartva az egészségügyi szabályokat. A különleges tréninget látva Federer úgy döntött muszáj meglátogatnia a két ifjú teniszezőt.

Barilla | The Rooftop Match with Roger Federer

During the lockdown, Carola and Vittoria, two teenagers from Finale Ligure, in Italy, found a creative way to play a 'socially distanced' tennis match: each ...

A felvételen a két kislány épp arról beszél, mennyire szeretik Federert és milyen vicces lenne, ha egyszer találkoznának vele, akár úgy, hogy a svájci váratlanul előugrik egy függöny mögül. Igen, ebben a pillanatban mozdul is a függöny, a teniszcsillag pedig kihívja a 2 kislányt egy partira.

A két sportoló érdemeit és legszebb pillanatait minden bizonnyal még órákig lehetne sorolni, most azonban nincs más hátra, mint hogy boldog születésnapot kívánjunk mindkettőjüknek.

Boríkép: GettyImages

Videók