Djokovic mindenben jobb akar lenni Federernél

A nyolcszoros Australian Open győztes szerbet két cél hajtja igazán.


Novak Djokovicnak két nagy célja van: szeretne minden idők legeredményesebb teniszezője lenni a Grand Slam-serlegek számát illetően és a legtöbb héten át vezetni a világranglistát a férfiaknál.

Az előbbiben jelenleg a 3. helyen áll 17-tel – Federernek 20, Nadalnak 19 van. A ranglista élén a mostani lesz a 276. hete, itt is Roger Federer az első egyelőre, 310 héttel. Az szinte elképzelhetetlen, hogy a 38 éves svájci feljut még a trónra, Djokovic tehát akár már az idén megelőzheti őt ebben a kategóriában.

A 32 éves belgrádi először nyert Grand Slam-döntőt 1:2-es játszmaállásról.

„Őszintén, még mindig nem értem, mi történt akkor velem. Mindent ugyan úgy csináltam, ahogy szoktam a mérkőzések előtt. A doktor szerint keveset ittam. A 2. játszma elvesztése után nagyon rosszul éreztem magam, leesett az energiaszintem. Közel álltam ahhoz, hogy elveszítem a meccset. Próbáltam mentálisan és érzelmileg egyben maradni. A 3. szett után nem tudtam, mire számítsak, kicsit sokkolt, ami történt. Dominic volt a jobb játékos akkor, talán, ha egy pont, egyetlen ütés döntött végül. Bármelyikünk nyerhetett volna. Két kritikus bréklabdánál szerva-röptét játszottam, ami nem jellemző rám, de most mindkétszer bejött”- magyarázta Novak Djokovic már jóval éjfél után az interjúszobában.


Djokovic már idén utolérheti Federert.

Fotó: Matthew Stockman/Getty Images

Sejtelmesen mosolyogva azt is elárulta, hogy a vörösbor színű folyadék, amit a mérkőzés közben kortyolgatott, olykor öntött magába, a fiziója mágikus főzete a laborjából, de ennél többet nem akart mondani, annyit még elárult, hogy alkoholt egyáltalán nem iszik, leginkább antioxidáns tartalmú italokat fogyaszt.

A 3 óra 59 perc alatt 6:4, 4:6, 2:6, 6:3, 6:4-re győztes Djokovic lett az első férfi teniszező, aki nyolcszor nyerte meg az Australian Opent.

Federernek Wimbledonból van nyolcasa, Nadalnak a Roland Garrosról egy szerény tizenkettese. Ők hárman már 13 Grand Slamet nyertek sorozatban 2017 óta – igaz, 2005-től volt egy 18-as szériájuk.

Az idei pontversenyben magabiztosan vezet a szerb, miután 2020-ban száz százalékos, 13 meccsből, 13 győzelem, amivel 2665 pontot gyűjtött. A második helyen Dominic Thiem áll 1265 ponttal.


Az idei pontversenyt Djokovic vezeti, mögötte Thiem van.

Fotó:  Clive Brunskill/Getty Images

A mai profi elsőszámú sikermérője a televíziós nézettség – onnan jön egyelőre a legtöbb bevétel. Az AO ebből a szempontból is jól teljesített. Helyi szinten a Nadal-Kyrgios meccs lett a legnézettebb, átlag 2, 47 millió nézővel, de volt, hogy 3,36 millióan figyelték a közvetítést. Az AO 2020 applikációt több mint egymillió felhasználó töltötte le. A sportvilág legnagyobb, legsikeresebb eseményei egyre jobban megtanulják használni a közösségi médiát. Ingyenesen elérhető élő straem ment a hivatalos oldalon, ami a világ 75 területén volt elérhető. A televíziós közvetítések (52 különböző állomás) naponta több mint 900 millió háztartásba jutottak el.

A 2020-as Australian Open sokkal több volt, mint egy tenisz Grand Slam. A verseny előtt az ausztráliai borzalmas erdő és bozóttüzekről szólt minden. A teniszvilág gyorsan megmozdult, gyűjtésbe fogott, érkeztek a felajánlások (Nadal és Federer 250 ezret, Zverev 50 ezret adakozott, de a kezdeményező Kyrgios is 20 ezret fizetett a 100 ásza után és mások is komoly összeget utaltak), minden ász után 100 dollárt adott a Tennis Australia (11.174-et ütöttek az AO alatt) és összesen 6.096.453 dollár gyűlt össze vasárnap estig.


Djokovic is megemlékezett Kobe Bryantről.

Fotó: Cameron Spencer/Getty Images

A bajnokság közben történt Kobe Bryant tragédiája – az amerikai kosaras legendáról az eredményhirdetéskor is megemlékezett Novak Djokovic –, és a koronavírus világméretű terjedése is az elmúlt két hét eseménye. Ezzel együtt az Australian Openre 812174 szurkoló látogatott ki, ami egy újabb rekord.

Borítókép: James D. Morgan/Getty Images

 

Sport365.hu - Kíváncsi, miért így alakult a Djokovic-Thiem döntő? Itt mindent megtalál

Novak Djokovic nyolcadszor is megnyerte az Australian Opent, a döntőben 3 óra 59 perces, fordulatos csatában győzte le Dominic Thiemet, így már 17-szeres Grand Slam-bajnok és hétfőtől újra ő vezeti a ranglistát. A Norman Brookes serleg mellé 4 millió 120 ezer ausztrál dolláros csekket kapott.

Videók