Babos Tímea eddigi legjobbját produkálja a Roland Garroson párosban

Csodásan sikerült visszavágni egy óriási visszatérést követően.


Babos Tímea pályafutása során először elődöntőbe jutott a Roland Garroson a női párosban. Ez volt az egyetlen Grand Slam, ahol még nem játszott a fináléba kerülésért a női párosban – vegyesben már volt a legjobb négy között, 2014-ben. Kedd délután úgy sikerült nyerni 2 óra 2 perc alatt Csang Suaj és Samantha Stosur ellen 3:6, 6:1, 7:6-ra, hogy a kínai és az ausztrál a 3. játszmában 4:1, 40:30-ra vezetett. 

A párbaj az idei Australian Open visszavágója volt: Melbourne-ben 6:3, 6:4-re győztek Stosurék. Az első szett jól indult, de a 2:0-ból gyorsan lett 2:5 és nem volt esély a fordításra. Ekkor elég lehangoló volt a játék képe magyar szempontból. A Simonne-Mathieu aréna publikuma, Kristina Mladenovicnak köszönhetően végig Babos Tímeáéknak szurkolt és szükség is volt a látványos támogatásra. 
 
A 2. játszma előtt a 2. kiemeltek elmentek egy rövid egészségügyi szünetre, ami jót tett, mert sokkal harcosabban, jobban kezdtek teniszezni. Kétszer is Babos Tímea extra megoldásaival sikerült elnyerni az ellenfél adogatását és magabiztosan egyenlítettek. Csang Suaj próbálta felpörgetni az alapvonalról többször hibázó ausztrál társát, de a döntő játszma elején még tartott Babosék lendülete, lélektani előnye. Aztán 1:1-nél kimaradt egy fogadóelőny és a kínai vezérletével átvette az irányítást a rivális páros. 
 
Amikor 1:2-nél Babos Tímea elvesztette az adogatását dühében hatalmasat ütött a labdába, ami eltalálta a másik oldalon álldogáló egyik labdaszedőt. Korábban ilyenért azonnali leléptetés járt, most megúszta egy figyelmeztetéssel, szerencsére. Egy kimaradt fogadóelőny csodákra képes. Mladenovic szervált 1:4, 30:40-nél és egy gyönyörű tenyeressel tartotta életben a reményt – 1:5 helyett 2:4 lett és a következő gémben Csang Suaj hibázott fonákkal bréklabdánál: sikerült visszakapaszkodni. A döntés a rövidítésre maradt, amiben a magyar és a francia végre egyszerre játszott jól és koncentráltan, jöhetett a megérdemelt ünneplés.
„Ez volt a legutóbbi Grand Slamen a döntő, ami mutatja mindkét páros kvalitását. Igazi presztízs-meccs volt. A tavalyi US Openen az elődöntőben találkoztunk, azért arra is visszagondoltunk, nem csak az idei melbourne-i döntőre. Próbáltunk mindkettőből tanulni. Nagyon nagyot kellett küzdeni. Kicsit megleptek a játékukkal, bevettek pár új elemet, alkalmazkodnunk kellett ehhez. A döntő szettben nagyon mélyről kellett visszajönnünk, előtte elrontottunk egy-egy labdát, könnyű röptét. Ott kellett egy kis szerencse is amellett, hogy jobban kezdtünk el teniszezni. Az volt a lényeg, hogy pontról pontra játszottunk végig. Persze 1:4-nél idegesek voltunk, éreztünk egy kis feszültséget, hogy elmentek a lehetőségek, de egy pillanatra nem adtuk fel és vártuk, hogy legyen egy esélyünk. Az egész meccsen jól szerváltunk és mindketten jól rittörnöztünk, inkább az első röptékkel volt gond. Amikor a meccsben maradásért kellett szerválnom, nem éreztem a nyomást. Ilyen jó tiebreaket még életünkben nem játszottunk így együtt”- értékelt Babos Tímea a csata után, amikor azt is elmondta, hogy egy pillanatig nem gondolt arra, akár le is léptethetnék, amiért kilőtte a labdaszedőt dühében, igaz véletlenül.

Videók