Az ausztrálokkal kezd a magyar válogatott Torinóban

Köves Gábor kapitány együttese másnap ugyancsak 10-kor csap össze a horvátokkal a D csoportban.


Az ausztrálok ellen kezdi meg szereplését Torinóban a magyar férfi teniszválogatott a Davis Kupa 18 csapatos döntőjében, amelyre november 25. és december 5. között kerül sor.

A nemzetközi szövetség (ITF) keddi tájékoztatása szerint a Magyarország-Ausztrália párharc november 27-én 10 órakor rajtol el. Köves Gábor kapitány együttese másnap ugyancsak 10-kor csap össze a horvátokkal a D csoportban. Az ITF áprilisban jelentette be, hogy - a korábbi tervekkel ellentétben - nemcsak Madrid ad otthont a finálénak, hanem Torinóban és Innsbruckban is lesznek mérkőzések. Mindhárom város két-két csoportnak ad otthont, Madrid két, Innsbruck és Torino pedig egy-egy negyeddöntőt rendez. Az elődöntőt és a finálét a spanyol fővárosban játsszák, valamennyi meccset keménypályán bonyolítják le.

A torinói Pala Alpitourban rendezik az előző héten az ATP-világbajnokságot is, amelynek előzőleg 2009-től 2020-ig London adott otthont. Innsbruckban az Olympiahalle, Madridban pedig a Madrid Arena lesz a helyszín. A koronavírus-járvány miatt tavalyról idénre halasztott eseményt a tervezett hét helyett 11 nap alatt bonyolítják le. A Kosmos Tennis - amely 25 év alatt 3 milliárd dollárt fektet a sportágba - január közepén hozta nyilvánosságra a tervezett változtatásokat, amelyet az ITF támogatott.

A 121 éves Davis Kupa két évvel ezelőtt nagy átalakításon esett át, a férfi válogatottak versenysorozatának győztese egy - jelenleg még - 18 csapatos fináléból kerül ki, a hagyományos hazai és idegenbeli párharcokra már csak a selejtezőben kerül sor. Az első ilyen tornát Madridban rendezték 2019-ben, és a Rafael Nadal vezette spanyolok sikerével zárult esemény sok dicséretet kapott. Azt azonban már akkor látni lehetett, hogy 25 meccset - két egyes, valamint egy páros találkozóval - nagy kihívás hét nap alatt, három pályán megrendezni. Az amerikai-olasz csata például csak hajnali négy órakor ért véget. Az ITF 2022-től 16-ra csökkenti a létszámot, és a DK-döntőt a folytatásban is több városban rendezik majd.

Borítókép: Marcos del Mazo/LightRocket via Getty Images

Videók