„A célunk, hogy az országban és Budapesten egyaránt pezsgő teniszélet legyen”

Sávolt szerint szakmailag és gazdaságilag is jó irányba halad a Magyar Tenisz Szövetség.


Sávolt Attila, a Magyar Tenisz Szövetség (MTSZ) szakmai igazgatója szerint az új vezetésnek szakmai és gazdasági szempontból is sikerült megfelelő irányba állítani a sportágat, és az anyagi nehézségek ellenére több programot is el tudtak indítani.

Az MTSZ weboldalán olvasható interjúban a 45 éves szakember úgy fogalmazott, az év végéig tervezik elkészíteni a szövetség teljes versenyrendszerének digitális fejlesztését, amelynek segítségével jövő januártól a versenyrendszerhez kapcsolódó minden folyamat online formában működik majd.

"Ezzel a rendszerrel már nagyon régóta tartozik az MTSZ, és ebben a játékosok regisztrációjától, a versenyengedélyek kiváltásától, a sportorvosi engedélyek ellenőrzésén át minden megtalálható lesz" - mondta Sávolt, hozzátéve, hogy a nemzetközi szervezetekhez - ATP, WTA, ITF - hasonlóan ebben a rendszerben minden játékosnak lesz egy online profilja, ahol nevezni tud, fizetheti az éves versenyengedélyt és a nevezési díjakat, látja majd a versenyeket, a nevezési listákat, a saját eredményeit és statisztikáit. A bírók és a szövetség munkatársai szintén tudnak majd dolgozni ezen az online felületen.

"Október végéig elkészül a játékos életpályamodell, ami az MTSZ hosszú távú sportolófejlesztésének az egyik legfontosabb eleme, és aminek már évekkel ezelőtt el kellett volna készülnie, hiszen a szakmai irányok kijelölése a szövetség egyik fő feladata" - nyilatkozta a szakmai igazgató, aki kifejtette: az életpályamodell iránymutatást ad arra vonatkozóan, hogy a játékosoknak a különböző életkorokban milyen technikai, taktikai, mentális és fizikális képességekkel kell rendelkezniük, ötéves kortól egészen a profi karrierig.

Sávolt arról is beszélt, hogy a szövetség nehéz anyagi helyzete ellenére az idén el tudtak indítani két teljesen új támogatási programot is. Az egyik a klubok versenyrendezési, a másik pedig a korosztályos válogatott játékosokkal foglalkozó edzők, nevelőedzők támogatásának programja.

"Az utánpótlás kérdése, illetve ezen a belül a gyerektenisz működése, működtetése a legfontosabb hosszútávú feladatunk" - mondta a szakember, és hozzátette, "rendkívül eltökéltek és bizakodók" a jövőt illetően.

Sávolt kiemelte, a programok, tervek és elképzelések megvalósulására "garancia az a nyilvános gazdálkodás, ami az új vezetést jellemzi a szövetségben".

"Az általunk elkezdett infrastrukturális fejlesztésnek az a célja, hogy az országban és Budapesten egyaránt pezsgő teniszélet legyen, s a jelenleginél több és jobban felszerelt centrumokban teniszezhessen mindenki. Azok a teniszpályákat fenntartó önkormányzatok kaphatnak állami támogatást, melyek megfelelnek a szakmai feltételeknek. Ennek keretében kilenc kiemelt vidéki központ és megközelítőleg ötven egyéb kisebb vidéki és budapesti tenisz klub infrastrukturális fejlesztésére tettünk javaslatot a kormány felé" - jelentette ki a szakmai igazgató, aki szerint a nőknél Gálfi Dalma, Udvardy Panna és Bondár Anna, a férfiaknál Piros Zsombor, Valkusz Máté és Marozsán Fábián "egyre szebb eredményeke ér el".

"Az érdem a játékosoké, a szakmai munkájukat irányító edzőké, valamint a családoké, de az MTSZ-ben kezd rend és rendszer lenni, ami fontos lehet mindenki számára, és ha mindez kellő tehetséggel és akarattal párosul, akkor a komolyabb eredmények is jönni fognak" - fogalmazott Sávolt Attila.

Borítókép: joachpress

Videók