Megrázó videóüzenetben kapott kritikát Dominic Thiem

A női tenisz-világranglista 620. helyezettje Algériából kemény üzenetet küldött a férfi világranglista harmadik helyezettjének.


A női tenisz-világranglista 620. helyén álló algériai Ines Ibbou saját közösségi oldalán kritizálta az osztrák Dominic Thiemet azon véleménye miatt, miszerint a legjobb játékosoknak nem feladatuk segíteni a rangsorban hátrébb állókat a koronavírus-járvány közepette.

A "Kedves Dominic" címmel feltöltött kilencperces videóban Ibbu részletesen beszél azokról a nehézségekről, amelyekkel profi pályafutása kezdete óta meg kell küzdenie.

"Örülnék egy olyan napnak, amikor ajándékot tudok venni a szüleimnek. Egyedül járom a világot, mindig a legolcsóbb jegyeket keresve. Kíváncsi lennék, neked kell-e hetente váltanod a borításokat, vagy lyukas lesz-e a cipőd a torna végére, mint nekem?" - szegezte a kérdést a férfi világranglistán harmadik helyezett osztráknak Ibbu, aki szerint Algériában az alapvető infrastrukturális feltételek is alig adottak ahhoz, hogy edzeni tudjon.

A 21 éves női játékos - aki eddig 27 825 dollárt keresett karrierje során - hozzátette, sokan tudják, hogy az ő élete a realitás, és senki nem kért Thiemtől semmit, csak vele ellentétben mások azonnal felajánlották a segítségüket a hozzá hasonlóaknak.

"A krízishelyzet megmutatta, ki milyen valójában, és ki az, aki segít a szükségben lévőkön. Nem kérünk semmit, csak egy kis tiszteletet" - hangzik el a videóban.

Dear Dominic, Your last words were hurtful to say the least, the reason why i decided to write you this open letter. Hopefully you'll change your mind about me and many of us sharing the same situation after watching this video. Don't get me wrong, i don't blame you for what you are or this current situation because after all, it's mainly up to national and international federations to look after tennis family and sort out difficulties, for the sake of this sport. But this answer is a way to bring light to our situation and maybe also protecting our integrity... Our voice deserve to be heard also... Thanks for those who helped me put my anger into words, and words into images @players_voice @tennistv @tennischannel @tennislegend @tennis.reporter @behindtheracquet @itf__tennis @wta @atptour @tennismagazinefrance @functionaltennis @wearetennis @playersvsitf @rafaelnadal @djokernole @k1ngkyrg1os @rogerfederer @andymurray @patrickmouratoglou @serenawilliams @onfiresports @dreddy_ja @onsjabeur @ajplus @lequipe @lemondefr @washingtonpost @athlete365 @olympicchannel @qatartennis @rafanadalacademy @ajplusfrancais @remi_physiosport @selimasfar @adelaref @gym_factory_casablanca @bonbinodz @keeponrizing @adleneg17 @bbcsport @skysports @beinsports_fr @beinsports @espntenis @worldteamtennis @welovetennisofficiel

6,650 Likes, 1,024 Comments - Ines Ibbou (@ines_ibbou) on Instagram: "Dear Dominic, Your last words were hurtful to say the least, the reason why i decided to write you..."

A bejegyzéshez sok neves teniszező hozzászólt: az egyesben hétszeres Grand Slam-tornagyőztes Venus Williams hősnek nevezte Ibbout, az ausztrál Nick Kyrgios pedig azt írta, tiszteli a véleményéért algériai játékostársát, akit támogatásáról biztosított.

A járványhelyzet berobbanása után a világelső Novak Djokovic szinte azonnal azt kérte társaitól, hogy hozzanak létre egy pénzügyi alapot, amellyel a legjobb száz játékos segíthetne a 250. és 1000. hely között lévőknek, akik csak a versenyeken megszerezhető pénzdíjakból élnek. Thiem akkor azt mondta, ő egyetlen teniszezőről sem tud, aki a túlélésért küzd, egyikük sem fog éhen halni.

"Sokan vannak köztük ugyanakkor, akik számára nem a sport az első, és nem élnek profihoz méltóan. Nem értem, miért kellene nekik pénzt adnom, én inkább azokat támogatnám, akik valóban rászorulnak" - fogalmazott akkor a háromszoros Grand Slam-döntős, hozzátéve, egyik éljátékos sem ajándékba kapta a vagyonát, és mindannyian keményen megküzdöttek a sikerért.

Később a teniszt irányító szervezetek, így a versenyeket szervező ATP és WTA, a Nemzetközi Tenisz Szövetség (ITF) és a Grand Slam-tornák szervezői több mint hatmillió dollárt ajánlottak fel a bajba jutott játékosoknak. 

Borítókép: Facebook/Ines Ibbou

Videók