Roland Garros összefoglaló - a helyszínről figyelve

A francia nyílt teniszbajnokság már csak emlék marad. De emlékezzünk vissza, mi is történt Párizsban? Kiküldött tudósítónk, Siklós Erik jegyzete.


Egy átalakulóban lévő, félig kész Roland Garros várta a teniszezőket az idén. Roger Federer visszatért a párizsi salakra. A nőknél megint új bajnokot avattak (sorozatban tíz Grand Slamen a kilencediket) – az ausztrál Ashleigh Barty 2012 óta indul a francia nyílt teniszbajnokságon, de 2019-ig kettő meccset tudott nyerni összesen. Temesvári Andrea 1986-os RG-győzelme után 33 évvel megint magyar bajnokot ünnepeltek a női párosban – Babos Tímea a 2. Grand Slam serlegét nyerte. Nem volt hiány felejthetetlen csatákban, pillanatokban, de igazán emlékezetessé az idén is Rafa Nadal tette a versenyt: újabb kozmikus csúcsot állított fel. Az új rekord a 12!   
 
Fotó: Stephane Cardinale - Corbis/Corbis via Getty Images
 
Igazából nem történt semmi rendkívüli, egyszerűen az idén is Rafael Nadal nyerte meg a francia nyílt teniszbajnokságot. Jó, volt egy apró különbség a tavalyihoz képest: 2019-ben kettő játszmát vesztett (tavaly csak egyet) a hét győztes meccs egyikén. Mondhatnánk, nem mindegy, hogy tíz, tizenegy, vagy tizenkettő, már az első is elképesztő rekord. 
Bizonyára sokan emlékeznek még az elmúlt közel 30 év (1990 óta) legnagyobb spanyol teniszezőire. Sergi Bruguera (1993-94), Carlos Moya (1998), Alberto Costa (2002) és Juan Carlos Ferrero (2003) egyaránt óriási teniszező volt a maga idejében. A játék kedvéért vegyük még ide Thomas Mustert (1995), Gustavo Kuertent (1997, 2000-2001), Roger Federert (2009) és Novak Djokovicsot (2016) és számoljunk. Nos, ők így nyolcan nem nyerték meg annyiszor a Muskétások kupáját, mint Rafael Nadal egyedül. Roger Federernél négyszer bizonyult jobbnak a Roland Garros döntőjében a spanyol zseni, 6:1, 6:3, 6:0-ra verte tíz éve. Nem véletlen, hogy négy héttel később Wimbledonban is nyerni tudott a svájci ellen. 
 
Pályafutása során 95 meccset játszott a French Openen és csak kétszer fordult elő, hogy nem ő hagyta el győztesen a pályát. Elképesztő! Ennél biztos, hogy sokkal többször volt rossz napja, amikor nem ment úgy a játék, nem érezte annyira a labdát. Ennél biztos, hogy sokkal többször fordult elő, amikor beleszaladt egy élete legjobbját teniszező ellenfélbe. Ennél biztos, hogy többször játszott valami sérüléssel, fájdalommal, nem száz százalékos egészségi, fizikális állapotban. Mindig megtalálta a megoldást. Ez az óriási. Valahol az is egy kisebbfajta csoda, hogy 2005 óta a másik három Grand Slam mindegyikéről hiányzott 2-2 alkalommal, de a Roland Garrosról soha.
Teljesen felesleges finomkodni, szerénykedni, szó nincs arroganciáról, egyszerűen ki kell jelenteni: amíg Rafael Nadal teniszezik, egészséges és motivált addig nem lehet legyőzni őt a párizsi salakon. 
 
Az a két vereség pont arra jó, hogy egyrészt elhiggyük, ő is ember, másrészt még inkább értékeljük a 93-at. Amikor 2009-ben kikapott Robin Söderlingtől teljesen maga alatt volt, a szülei válása padlóra küldte, Wimbledonban el sem indult. Az egyik legjobb éve lehetett volna, az Australian Open megnyerésével indult, majd Indian Wellst, Monte-Carlót, Barcelonát és Rómát is behúzta, Madridban döntős volt. Aztán jött a hír és az alapvetően érzékeny, törékenyszívű Rafael Nadal nem tudott a teniszre koncentrálni, egy világ omlott össze benne.
A másik, a 2015-ös vereség Novak Djokovictól szintén kódolva volt. A szerbet ugyan a 2012-es és a 2014-es RG-döntőben is legyőzte, de egyre közelebb került hozzá és miközben Nadal szenvedett, karrierje mélypontjáról kereste az utat vissza, Djokovic szárnyalt, dominált a csúcson járt. Megtehette volna, hogy el sem indul abban az évben, de az nem ő lett volna. 
 
Fotó: Stephane Cardinale - Corbis/Corbis via Getty Images
 
Dominic Thiem tavaly úgy érezte a döntő után, hogy ez volt az első alkalom, amikor Nadalt sikerült küzdelemre kényszerítenie a Roland Garroson – 2017-ben az elődöntőben 6:3, 6:4, 6:0-ra kapott ki és a 2014-es meccsük is sima volt a 2. fordulóban (6:2, 6:2, 6:3.) A legutóbbi párbajuk alapján egyértelműen kijelenthető, hogy Thiem a Roland Garroson is egyre közelebb kerül Nadalhoz, de a trónfosztáshoz ennél is több kell – ezt Dominic Thiem is tudja. 
 
„Az első két játszmában nagyon jól teniszeztem, az első szett hihetetlen intenzív volt. Elképesztő, ahogy ő játszott, a 3. játszmától gyakorlatilag átlépett rajtam, csak gratulálhatok neki. Mindent kiadtam magamból ebben a két hétben. Nem változott a célom, az álmom, meg akarom nyerni egyszer ezt a versenyt, vagy valamelyik Grand Slamet”- jelentette ki határozottan a szimpatikus, szerény osztrák, aki 11 éves volt, amikor 2005-ben Nadal először ünnepelt Párizsban. Látta a döntőt és a következő években is mindig nézte a tévében. Szombaton pályafutása egyik legnagyobb győzelme után a mennyországban járt, de tudta, hogy ez nem tart sokáig, mert Djokovic legyőzése után alig 24 órával Rafa Nadal vár rá a Philippe Chatrier stadionban. Nem érezte magát fáradtnak a döntő előtt, nem az döntött, hogy három napon át mindig pályára kellett lépnie. 
 
Fotó: Stephane Cardinale - Corbis/Corbis via Getty Images
 
Rafa Nadal érkezését az interjúterembe 20 órára írták először vasárnap este. Aztán háromszor módosult az időpont és végül 21 óra 15-kor érkezett meg, de erről nem a spanyol tehetett. Ilyenkor nem a maga ura, viszik mindenhova, mint a véres kardot. Találkozó az egyik legnagyobb szurkolójával, a spanyol királlyal és a jogtulajdonos televíziók kiszolgálása megelőzte természetesen a nemzetközi médiát. Így legalább volt idő arra, hogy visszaolvassam, miket mondott tavaly ilyenkor.  
„Az igaz, hogy a pályafutásom alatt sokkal többet értem el, mint amiről valaha is álmodtam. Ugyanakkor az is igaz, hogy voltak nagyon kemény időszakok is az életemben, sok sérülés. 
32 éves vagyok, annyinak is érzem magam. Az ember nem harcolhat a kora, az idő ellen. Az óra soha nem áll meg. Ha valaki 7-8 évvel ezelőtt azt mondja, hogy 32 évesen újra itt leszek a trófeával, azt gondoltam volna, az szinte lehetetlen. De itt vagyok.
 
Nem aggódom a jövő miatt. Mindig mondom, hogy a tenisz nagyon fontos része az életemnek, de nem minden. Nagyon sok egyéb dolog képes boldogságot okozni nekem, ezért nem aggódom a jövő miatt. Ez most egy nagyon különleges nap és én élvezem a pillanatot, jó ezt megélni. Addig fogok teniszezni, amíg a testem, a szervezetem enged és a játék boldogságot okoz. Ha ebben változás lesz, akkor tudni fogom, hogy eljött az idő, valami mást kell csinálnom, de nem izgulok emiatt. 
Ami igazán számít, hogy újra az enyém ez a serleg. Ez nagyon sokat jelent nekem. Mindenki tudja, hogy számomra ez a legfontosabb verseny az évben”- magyarázta Rafael Nadal, aki egy kérdésre válaszolva arról is beszélt, mennyire nem érdekli, kinek van több GS-serlege, Federernek.
 
„Szenvedéllyel teszem, amit csinálok, de soha nem őrültem meg az ilyen dolgokért. Nem lehetsz mindig frusztrált azért, mert a másiknak több pénze van, nagyobb háza, vagy épp több Grand Slamet nyert, mint te. Nem lehet azzal az érzéssel élni. A saját utadat kell járni. Annak kell örülni, ami veled történik. Tudok örülni mások sikereinek és nagyon elégedett, szerencsés vagyok azért, ami velem történt az életben eddig. Persze, szeretnék én is 20 Grand Slamet nyerni, mint Roger, sőt, többet is, de nem ez jár a fejemben. Ez ugyanakkor nem jelenti azt, hogy nem fogok keményen küzdeni még több Grand Slamért, Mastersért, 500-asért, 250-esért. A boldogságomért teniszezek, tudva, hogy már így is elképesztő a pályafutásom”- mondta (egy éve) a tenisz történetének egyetlen játékosa, aki egy Grand Slamet tizenkettőször tudott megnyerni.  
 
Fotó: Stephane Cardinale - Corbis/Corbis via Getty Images
 
Rafa Nadal az elmúlt évek alatt szerzett tudással, tapasztalattal, azzal, hogy mindig fejlődni akar, ma már nem játszik minden gémet ugyanazon az energiaszinten. Megtanulta beosztani az erejét. Megértette, hogy mérkőzés közben vannak olyan időszakok, amikor mentálisan és fizikálisan is pihenhet kicsit. Azért hozzátette, nem mindig könnyű megérezni, mikor jött el ennek az ideje. 
Most vasárnap a mallorcai salakkirály úgy értékelte a döntőt, hogy az első játszma brutális teniszt hozott. Szerinte a 7 mérkőzéséből ez volt a legnehezebb, Dominic Thiem jelentette a legnagyobb kihívást és a 3. szett eleje volt a csata kulcsa –a 2. elvesztése után bement az öltözőbe könnyíteni magán és ott volt annyi ideje, hogy tiszta fejjel átgondolja, mit kell tennie. A győzelem pillanatában nem gondol semmire, egyszerűen csak jön, hogy hanyatt vágja magát a salakon, nem készül rá. Azért arról is beszélt, mi tette különlegessé az idei diadalát.
 
Fotó: Quality Sport Images/Getty Images
 
„Indian Wells után kicsit padlóra kerültem mentálisan. Fizikálisan is, de számomra mindig fontosabb a mentális állapotom. Túl sok problémával kellett megküzdenem egymásután, amitől az energiaszintem csökkent. Fontos volt, sokat segített, hogy a csapatom, a családom támogatott, a megfelelő emberek álltak mellettem. Monte-Carlóban, a barcelonai verseny elején nem élveztem igazán a teniszt, negatív voltam és túlságosan aggódtam az egészségem miatt. Az első barcelonai meccsem után néhány órára magamra maradtam az öltözőben és átgondoltam, mi történik velem, mit kell tennem. Döntenem kellett. Az egyik lehetőségem az volt, hogy egy időre leállok és várok a teljes felépülésig, hogy fizikálisan maximálisan rendben legyek. A másik, hogy drasztikusan változtatok az attitűdömön, a mentalitásomon és játszom tovább a versenyeket. Sokat gondolkodtam és végül képes voltam változni, küzdeni. Megharcoltam minden apró fejlődésért, előrelépésért. A barcelonai első meccsem óta minden nap fejlődtek a dolgok kicsit. Jobban játszottam Madridban és sokkal jobban Rómában. Ezek az apró dolgok minden egyes nap az elmúlt hetekben kellettek ahhoz, hogy most itt legyek. Természetesen a serleg, hogy újra az enyém sokat jelent, de személyesen nagyobb elégedettséget ad, hogy képes voltam erre a változásra”- magyarázta Rafa Nadal.   
 
Fotó: Yong Teck Lim/Getty Images
 
A következő öt hétben füvön teniszeznek. Július 1-én kezdődik Wimbledon. Az biztos, hogy Rafa Nadal nem indul a következő Grand Slamig versenyen, mert az elmúlt években bejött neki ez a menetrend és nem akar kockáztatni a csúszós füvön, ahol könnyebb megsérülni, mint salakon. Azt mondta, fontosabb, hogy egészséges legyen a wimbledoni rajt előtt, minthogy teniszezzen élesben és úgy érkezzen meg. 
Játszott 25 meccset április közepe óta salakon, 3900 pontot gyűjtött ebben az időszakban (780-nal kevesebbet, mint 2017-ben.) Mostantól egyébként Novak Djokovicnak lesz sokkal több védendő pontja. Az idei pontversenyben már Nadal vezet és van rá esélye, hogy a következő hónapokban visszakerül a trónra – igaz, ilyen apróságokkal ő nem foglalkozik, 12-szeres Roland Garros-bajnok. 

Videók