Rafael Nadal és Bianca Andreescu is elődöntős Flushing Meadowsban

Előbbi az argentin Schwartzmant, utóbbi a belga Mertenst búcsúztatta. Vegyespárosban az első kiemelt Chan, Venus kettős és a Mattek-Sands, Jamie Murray alkotta duó játssza a döntőt.


A háromszoros US Open-győztes Rafael Nadal jutott be utolsóként a legjobb négy közé a férfi egyes elődöntőjébe, miután három szettben győzött Diego Schwartzmannal szemben.
Az első játszmában remekül indított Nadal, 4:0-ás előnyre tett szert, mely során kétszer elvette ellenfele adogatását.
Schwartzman azonban innen visszakapaszkodott, és ő is két alkalommal breakelt Nadallal szemben, amivel 4:4-re módosult az állás.
A szett végén viszont a spanyol kerekedett felül, harmadszor is elvéve az argentin kezdési lehetőségét, így 6:4-re Nadal nyerte a játszmát.
 
Diego Schwartzman az első két szettben is kettős breakhátrányból jött vissza a találkozóba.
Nadal azonban harmadik esélyt már nem adott.
Fotó: Chaz Niell/Getty Images
 
A második játszmában 2:1-nél Nadal újabb breaket vitt véghez, majd 4:1-nél ismét, így már 5:1 is volt az állás.
Csakhogy Schwartzman ezt a kettős breakhátrányt is ledolgozta: előbb azonnal visszavette a szerválás esélyét, majd 5:3-nál újfent elvette a spanyol adogatását.
Így 5:5-re módosult az eredmény. Igen ám, de Nadalt nem abból a fából faragták, hogy feladjon mindent, és az előző játszma végéhez hasonlóan breakelt, 7:5-re hozva a szettet.
A harmadik szettben Nadal 3:2-re vezetett, amikor újra elvette argentin vetélytársa adogatását.
Az előzőekkel ellentétben a világranglistán 21. argentinnak már nem tudott olyan játékkal kirukkolni, amivel meglephette volna Nadalt.
Ennek nyomán a spanyol klasszis 6:4, 7:5, 6:2 aranyban nyert, és így az elődöntőben a Gael Monfilst döntő szett rövidítésben kiejtő Matteo Berrettinivel találkozik.
 
Rafael Nadal Matteo Berrettinivel találkozik a legjobb négy között.
Fotó: Chaz Niell/Getty Images
 
A nőknél a kanadai Bianca Andreescu is benn van a legjobb négy között, miután három játszmában búcsúztatta a belga Elise Mertenst.
Az első játszma egyértelműen a belgának sikerült jobban: 2:1-nél elvette Andreescu adogatását (két breaklabdával), majd 4:1-re is vezetett.
A kanadai innen ugyan még visszajött 5:3-ra, de a játszmát Mertens húzta be, semmire hozva az adogatást. 
A második szettben fejavult Andreescu játéka, olyannyira, hogy 1:0-nál ő breakelt.
Erre még volt válasza Mertensnek, 3:2-nél viszont már kevésbé volt kegyes a kanadai, ráadásul 5:2-nél még egyszer elvette a belga adogatását, így kezdődhetett minden elölről.
 
Elise Mertens nagyot küzdött Andreescu ellen, ám végül a kanadai felülkerekedett, és bejutott az elődöntőbe.
Fotó: Elsa/Getty Images
 
A döntő játszmában 1:0-t követően Andreescu közel állt ahhoz, hogy újból elnyerje ellenfele adogatását.
Ezt azonban Mertens hárítani tudta, noha a kanadai kétszer is közel állt a 2:0-hoz.
Helyette 1:1 lett az állás, és 4:3-ig minden változatlan maradt. Ekkor viszont a világranglista 15. három breaklabdához jutott, melyből egyet meg is tartott.
Ezzel lépéselőnybe került Andreescu, amelyet rögtön ki is használt, 6:3-ra megnyerve a harmadik szettet, egyben a találkozót.
Andreescu az elődöntőben a horvát Donna Vekicet búcsúztató, a nyolcaddöntőben pedig az első kiemelt (egyben világelső) Naomi Osakát legyőző svájci Belinda Benciccel találkozik.
 
Bianca Andreescu szetthátrányból fordítva nyerte meg az Elise Mertens elleni negyeddöntőt. Alig tudta elhinni ezt a sikert.
Fotó: Elsa/Getty Images
 
Kialakult az első döntő párosítás is az idei tornán, méghozzá vegyespárosban.
Az első elődöntőben az amerikai Bethanie Mattek-Sands és a brit Jamie Murray alkotta kettős 56 perc alatt győzte le az ausztrál Samantha Stosur, valamint az amerikai Rajeev Ram összeállítású párost.
Az egyedüli nem kiemelt páros az első szettben kétszer, míg a másodikban háromszor is elvette ellenfelei adogatásait, és 6:3, 6:1-re nyertek.
Nehezebben alakult az első helyen rangsorolt tajvani Hao-Ching Chan és az új-zélandi Michael Venus alkotta párosnak.
Ők ugyanis a negyedik kiemelt tajvani Latisha Chan, horvát Ivan Dodiggal csaptak össze. Ami szorosabb eredményt hozott, mint az első elődöntő.
Venusék az első játszmát csak tie-breakben tudták behúzni, és a másodikban is csak 5:5-nél sikerült elvenni Dodigék szerváját.
Ezzel viszont egyenes út vezetett a mérkőzés megnyerése, egyben a döntőbe jutás felé, amelyet rögtön ki is használt az első kiemelt duó.
 
Eredmények:
Férfi egyes, negyeddöntő:
Rafael Nadal (spanyol, 2. kiemelt) - Diego Schwartzman (argentin, 20.) 6:4, 7:5, 6:2
Női egyes, negyeddöntő:
Bianca Andreescu (kanadai, 15.) - Elise Mertens (belga, 25.) 3:6, 6:2, 6:3
Vegyespáros, elődöntők:
Bethanie Mattek-Sands, Jamie Murray (amerikai, brit) - Samantha Stosur, Rajeev Ram (ausztrál, amerikai, 3.) 6:3, 6:1
Hao-Ching Chan, Michael Venus (tajvani, új-zélandi, 1.) - Latisha Chan, Ivan Dodig (tajvani, horvát, 4.) 7:6 (7-3), 7:5
 

Videók