Mike Tysont beperelték szexuális zaklatásért - ez történt december 12-én

A sport világában nincs olyan nap, amely nem lenne jeles valamilyen szempontból. A sport365.hu sportnaptárában minden nap felelevenítjük az aktuális nap múltbéli eseményeit.


- 1988-ban Mike Tysont beperelte egy Sandra Miller nevű new yorki hölgy: a bokszoló állítólag szexuálisan zaklatta őt egy szórakozóhelyen. Később a bíróság könnyű testi sértés miatt 100 dolláros pénzbírsággal sújtotta.

- Az 1959-es Formula–1-es világbajnokság szezonzáró futama az amerikai nagydíj volt, amelyet épp december 12-én rendeztek.  Az utolsó futamon még Brabhamnek, Mossnak és Brooksnak maradt esélye a bajnoki címre. Az első amerikai nagydíjat a floridai Sebringben tartották. Moss indult az élről, Brabham és Harry Schell Cooperje előtt. Brabhamnek az utolsó körben elfogyott az üzemanyaga, de az ausztrál betolta autóját a célba. Bruce McLaren a legfiatalabb futamgyőztes lett 22 évesen, Trintignant második lett. Bár Brooks a harmadik helyen, Brabham előtt ért célba, a bajnoki címet az ausztrál nyerte. 19 idulóból mindössze 7-en értek célba.

- 99 évvel ezelőtt született Csík Ferenc, olimpiai bajnok magyar úszó. 1936-ban, a berlini ötkarikás játékokon állhatott a dobogó legfelső fokára 100m-es gyorsúszásban. Emelett kétszeres Európa-bajnok, és hétszer nyert a főiskolai világbajnokságon. Eredeti neve Lengvári Ferenc, vezetéknevét akkor változtatta meg, amikor édesapja halála után apai nagybátyja fogadta örökbe. Pályafutása során összesen tizennyolc magyar bajnokságot nyert. Az aktív sportolástól 1938-ban vonult vissza.

1939-től részt vett a Bárány István alapította Képes Sport szerkesztésében. 1939 áprilisában Bárány István után rövid időre a magyar úszóválogatott szakvezetője lett. 1940-ben a BEAC főtitkára, 1942-ben a Magyar Úszó Szövetség elnökségi tagja lett.

- Születésnapok: Knoch Viktor (23), olimpiai 5. helyezett rövidpályás gyorskorcsolyázó; Balázs Jolán (76), romániai magyar magasugró, kétszeres olimpiai bajnok; Emerson Fittipaldi (76), autóversenyző, az open-wheel versenysorozat egyik legsikeresebb pilótája, a Formula–1-ben kétszeres, a Champ Car-ban egyszeres bajnok, és kétszeres Indy 500 győztes; Csen Zso-lin (20), olimpiai bajnok kínai műugró; Tracy Ann Austin Holt (50), kétszeres US Open győztes, korábbi világelső amerikai teniszező; Daniel Agger (28), dán labdarúgó, jelenleg a Liverpool védője; Eddy Schepers (57), belga országúti kerépkáros, 1987-es Giro d'Italia és Tour de France győztese.

Videók