38 éves az egyik legnagyobb Vörös Ördög, szülinapi buli a Red Bullnál - Sportnaptár

A sport világában nincs olyan nap, amely nem lenne jeles valamilyen szempontból. A sport365.hu sportnaptárában minden nap felelevenítjük az aktuális nap múltbéli eseményeit.


- A mai nap főként születésnapokról nevezetes. Ünnepelhet a Red Bull, hiszen 39 éve ezen a napon született Christian Horner csapatfőnök, korábbi autóversenyző. A Manchester Unitednál az egyik legklubhűbb focistát köszönthetik: Paul Scholes, az élő legenda, aki egész karrierjét a klubnak szentelte, ma tölti be 38. életévét. Scholes sosem játszot más csapatban, és edzői karrierjét is a vörös ördögöknél képzeli el. Ma van a németek világ- és olimpiai bajnok úszójának, Britta Steffennek a születésnapja is. Paul Biedermann barátnője 29 éves.

- Ukrajnában is van ok az örömre, az 1994-es női egyéni műkorcsolya olimpiai bajnoka, Oksana Baiul 35 éve november 16-án látta meg a napvilágot. A hölgy nehéz gyermekkor után állhatott a világ tetejére. Édesapja kétéves korában elhagyta őt és édesanyját, édesanyja rákban halt meg, mikor 13 éves volt. Ezután a korcsolyapályán aludt egy jó ideig, mivel anyai nagyszülei ekkor már nem éltek, apja családjról pedig nem tudott semmit. Végül egy edzőnő szánta meg, aki zsúfolt lakásába úgy fogadta be az elárvult kislányt, hogy saját gyermekének kellett vele megosztania ágyát. Végül az olimpiai- és világbajnok Viktor Petrenko segített neki saját lábra állni.

- Ma 29 éves a jégkorongozó Kari Lehtonen, a Dallas Stars finn kapusa, akit korunk egyik legjobb hálóőrének tartanak, valamint ma ünnepli 30. születésnapját Amar'e Stoudemire, az NBA egyik legjobb erőcsatára. Alexander Popov (41) az orosz úszás klasszisa, minden idők legsikeresebb, legnagyobb sprintúszóinak egyike.

- Magyar szempontból is nevezetes nap a mai, olimpiai ezüstérmes vívónk, Békéssy Béla 1875-ben  ezen a napon látta meg a napvilágot. 1904-ben már esélyesként indulhatott volna az olimpián ,ám I. Ferenc József akkor megtiltotta a hadsereg tagjainak a magyar színekben való induást, így nem utazhatott el. Az 1912-es stockholmi olimpián érte el kimagasló eredményeit, a dobogó második fokára állhatott kard egyéniben, valamint hetedik helyen végzett tőr egyéniben. Az első világháborúban vesztette életét 1916-ban.

Videók