Röplabda: már nem veretlen a Vasas

A bajnoki- és Magyar Kupa-címvédő Vasas Óbuda elvesztette idei veretlenségét. A fővárosi csapatot Budapesten győzte le Budapest Bank-Békéscsaba RSE 3:1-re.


A Vasasnál a fiatal ütőjátékos, Stefanik Orsolya betegsége miatt nem lehetett ott a csapatban, és az ő hiányát erősen megérezte hétfő este a címvédő.

Vendég pontokkal indult a találkozó, majd 2-4 után csak egy csabai pont született hat óbudai ellenében. Ennek oka elsősorban a vendégek bizonytalan támadójátékában volt keresendő, így 8-5-ös hazai vezetéssel tértek a csapatok pihenni.

A megnyugvó vendégek Pallag Ágnes pontjaival kezdtek zárkózni. A szett közepén néhány játékvezetői tévedés borzolta az elsősorban viharsarki kedélyeket, de a látogató még ezt is elbírva előbb egyenlített, majd az ex-vasasos Szombathelyi Szandra okos pontjával lezárta a szettet a mélyen tudása alatt, és igencsak sok hibával röplabdázó Vasas ellen (21:25, 0:1).

A második szettben harcos vendég- és kissé elbizonytalanodó hazai csapatot láthattak a szurkolók. Leidgeb Noémi helyén a fiatal Pap Dorka kezdett a BRSE oldalán. A játékvezetők ámokfutása sajnos tovább folytatódott, elsősorban Adler László nem tudta, hol is van tuladonképpen - hol az egyik, hol a másik oldal reklamált egy-egy igencsak vitatható ítéletet.. Az első technikainál 5-8 a csabaiaknak, utána azonban fordítani tudott a Vasas, elsősorban az egyre gyengébb viharsarki irányítójáték miatt. 13-11-nél épp ezért érkezik Gerendeli Dóra, és zárkózni kezd a látogató, de az egyenlítés után ismét vasasos pillanatok következnek. Miklai Zsanett ekkor - csakúgy, mint Békéscsabán - hátára vette a piros-kékeket, így 18-14-nél már Kormos Mihály, a vendégek szakvezetője kért időt. Ez segített, hiszen az egész este parádésan nyitó Szombathelyi szerváival egyenlít csapata. A végjáték az idegek harcát hozta, hol az egyik, hol a másik csapatnál volt az előny, a BRSE azonban négy nyitásrontással is segítette ellenfelét, így a húsz pont fölött stabilabban játszó és kevés önhibát vétő Vasas hatalmas csatában egyenlített (30:28, 1:1).

A harmadik szettben a vendégek határozottabban kezdtek, a fiatal Pap Dorka kiváló nyitásaival négy pontos előnyt építettek, és Jókay Zoltánnak 7-12-nél kellett magához rendelnie lányait. Egy pillanatra tűnt csak úgy, hogy használ az időkérés, de a vendégek megint nagyobb sebességi fokozatba kapcsoltak, és 12-16-nál még mindig náluk volt az előny. Fokozatosan zárkózott a Vasas, elsősorban két válogatottja, Tálas Zsuzsanna és Miklai Zsanett vezérletével, de a vendégek ezúttal jobban bírták a kiélezett végjátékot, így ismét náluk volt a szettelőny a többször egymásra váró, és több gyenge egyéni teljesítményt produkáló házigazdák ellen (23:25, 1:2).

A negyedik játékrész kezdése is a Békéscsabáé volt, a vendégek jobban játszottak a mérkőzés ezen szakaszában. Az első technikaira felzárkózott a Vasas, elsősorban a több önhibát vétő viharsarki alakulat miatt (7:8). A tendencia folytatódik, és Miklai vezérletével fokozatosan növeli előnyét a Vasas (14:10). Az óbudaiaknál Tálas Zsuzsanna láthatóan kerülte a gyenge napot kifogó Takács Bernadettet, ennek következtében a hazai támadójáték igencsak kiszámíthatóvá vált, ráadásul megint az ex-vasasos Szombathelyi került a nyitóhelyre, és pillanatok alatt tovaszállt a magabiztosnak tűnő előny (15:15). A hajrá tulajdonképpen simán alakult, a fővárosiak jobbára csak futottak az eredmény után, és bár a találkozó végén még két meccslabdát hárítottak, a harmadikat a szintén egykori Vasas-játékos Soós Nikolett beütötte, ezzel a Békéscsaba nem csak hogy visszavágott a hazai vereségért, hanem mindhárom pontot elvitte a Folyondár utcából (23:25, 1:3).

RÖPLABDA
Női NB I, 12. forduló
Vasas Óbuda - Budapest Bank Békéscsabai RSE 1:3 (-21, 28, -23, -23)
Folyondár utca, 300
néző. V: Adler, Ifj.Szabó.
Vasas: Tálas 4, Vacsi 12, Miklai 18 , Szabó A. 14, Gubicza 9, Takács B. 6. Csere: Tóth A.(liberó), Fábián F., Borsos 1. Vezetőedző: Jókay Zoltán
Békéscsaba: Pallag 18, Leidgeb 1, Jenei 3, Szombathelyi Sz. 18, Soós N. 14, Czina 2. Csere: Molcsányi R. (liberó), Gerendeli 3, Horváth V., Pap D 5. Szakmai igazgató: Kormos Mihály
EDZŐI ÉRTÉKELÉS

Jókay Zoltán: - Gratulálok a Békéscsabának, Ők játszottak ma úgy, ahogyan nekünk kellett volna.

Kormos Mihály: - Hullámzó mérkőzés volt, amelyen a döntő pillanatokban mi kerekedtünk felül. Úgy érzem megérdemelten győztünk, jobbulást kívánok Stefanik Orsolyának!

Videók