Nagy csatában nyertek a francia röplabdázók a döntőben

Öt játszmában győztek a gallok, amivel történetük legnagyobb sikerét aratták.


A francia válogatott szerezte meg az aranyérmet a tokiói olimpia férfi röplabdatornáján, miután a szombati döntőben 3-2-re legyőzte az orosz csapatot

A finálé első játszmájában egyből magukhoz ragadták a kezdeményezést az esélyesebb oroszok és pontos támadásaiknak, jó blokkmunkájuknak köszönhetően 22-18-nál néggyel vezettek. A franciák azonban nem adták fel, a feladó Antoine Brizard ászainak is köszönhetően 22-nél utolérték riválisukat, majd - a szett során először - átvették a vezetést és a nyolcpontos Earvin Ngapeth vezérletével előnybe kerültek.

A második játszmára megmaradt a jobban mezőnyöző franciák lendülete, akiknek ötletes és hatékony támadójátékára nem találtak ellenszert az oroszok. Az olimpia után leköszönő, az együttest 2012 óta irányító szövetségi kapitány, Laurent Tillie együttese 10-5-re majd 19-12-re is vezetett és 57 perc játék után megduplázta előnyét.

A harmadik etapban is sokáig a franciák akarata érvényesült, de az oroszok megrázták magukat és a játékrész hajrájára fordulva vezettek, majd szépítettek. A negyedik felvonásban a franciák kezdtek jobban, de a 2012-ben olimpiai bajnok orosz válogatott mínusz háromról egyenlített, majd 18-18 után néhány jó blokkal hárommal elhúzott és kiegyenlítette az összetett állást.

A közel kétórányi játék után rajtoló döntő szettben a franciák három rontással kezdtek, de 8-7-nél már vezettek. A térfélcsere után egalizáltak az oroszok, de Jean Patry sikeres támadásával és ászával két ponttal elléptek a franciák, akik Brizard másodikra lehúzott labdájával jutottak meccslabdához. Ezt Makszim Mihajlov szélesre szálló ütésével kihasználták a franciák, és történetük legnagyobb sikerét aratták férfi röplabdában.

A 135 perces mérkőzés legeredményesebb játékosa Ngapeth volt 26 ponttal.

Eredmény, férfi röplabda, döntő:

Franciaország-Orosz Olimpiai Csapat 3-2 (23, 17, -21, -21, 12)

korábban:
a 3. helyért:

Argentína-Brazília 3-2 (23, -20, -20, 17, 13)

Eredmény, férfi röplabda, olimpiai bajnok:

Franciaország (Stephen Boyer, Antoine Brizard, Daryl Bultor, Barthelemy Chinenyeze, Trevor Clevenot, Nicolas le Goff, Jenia Grebennikov, Yacine Louati, Earvin Ngapeth, Jean Patry, Kevin Tillie, Benjamin Toniutti)

2. Orosz Olimpiai Csapat
3. Argentína

Borítókép: 

Videók