Kilenc hónapra eltiltották az olimpiai bajnok röplabdázót

Orosz sajtóhírek szerint Dmitrij Muszerszkij 2013 májusában szolgáltathatta a pozitív mintát.


Doppingvétség miatt eltiltották a játéktól az olimpiai, világ- és Európa-bajnok orosz röplabdázót, Dmitrij Muszerszkijt, akinek a fegyelmi büntetése ez év áprilisától 2022 januárjáig szól.

Kilenc hónapos felfüggesztését japán klubcsapata, az őt 2018 óta foglalkoztató Suntory Suneburns most közölte, a késedelmes bejelentésre és a szabálysértés mibenlétére vonatkozóan azonban nem adott magyarázatot.

A moszkvai Szport Ekszpressz az eltiltásról beszámolva azt feltételezi, hogy a 32 éves Muszerszkij még 2013 májusában szolgáltathatta az ominózus mintát, amelynek utólagos újraellenőrzése összekapcsolható a moszkvai laboratórium adatbázisának átvizsgálásával.

A többek között doppingesetek eltussolásával, teszteredmények meghamisításával vádolt orosz labor hosszú huzavona után 2019-ben bocsátotta adatbázisát a WADA, a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség rendelkezésére, amely a korábbi minták újratesztelése nyomán utóbb több tucat sportoló esetében állapított meg doppingvétséget.

Muszerszkij, aki idén tavasszal bajnokságot nyert japán klubcsapatával, sérülésre hivatkozva kihagyta a nyári, tokiói olimpiát, amelyen az orosz válogatott ezüstérmet szerzett.

Borítókép: Atsushi Tomura/Getty Images for FIVB

Videók