"Jó lett volna bejutni a négyes döntőbe" - Jan De Brandt

A magyar női röplabda-válogatott szövetségi kapitánya szerette volna, ha csapata elődöntőbe jut az Európa-liga arany divíziójában, de szerinte a sorozat így is elérte a célját.


"Az első négy mérkőzésen sokat cseréltem, mert mindenkinek szerettem volna bizonyítási lehetőséget adni, illetve nem akartam, hogy idejekorán elfáradjanak a játékosok" - összegezte az Európa-liga-szereplést az MTI-nek a belga szakember.
Elmondta, a kezdetektől komoly fizikai munkát végzett a válogatott, nem készültek külön a meccsekre, éppen ezért örül, hogy a hatból csak két olyan összecsapás volt, amelyen nem lehetett maximálisan elégedett a csapat teljesítményével.
 
A szövetségi kapitány nagyobbrészt elégedett lehet a válogatott teljesítményével.
Fotó: Sebastien Bozon/Icon Sport via Getty Images
 
"A horvátok elleni két mérkőzésen voltak komoly hullámvölgyeink, egyébként boldog vagyok attól, amit láttam a lányoktól" - fogalmazott De Brandt. Meglátása szerint a keret tagjai az edzéseken is jól dolgoztak, végig koncentráltak a feladatokra, napról napra jobban teljesítettek.
"Jó lett volna a négyes döntőbe jutni, mert ott még két jó mérkőzés várt volna a csapatra, de a sorozat így is elérte a célját" - nyilatkozta a szövetségi kapitány. Kérdésre elmondta: a válogatott jövő hét elején Mariborban a szlovénokkal közösen készül, azt követően viszont hosszabb szünetet kapnak a játékosok, a közvetlen Európa-bajnoki felkészülés július 11-én kezdődik.
 
Az Európa-bajnokságra történő felkészülés utolsó szakasza július 11-én kezdődik.
Fotó: Sebastien Bozon/Icon Sport via Getty Images
 
"Spanyolországba, majd Görögországba utazunk edzőtáborozni, utána pedig a szlovákokkal játszunk edzőmeccseket, mielőtt pályára lépünk a Savaria Kupán, ami már az Eb előtti utolsó megméretés lesz" - mondta De Brandt.
A keretszűkítéssel kapcsolatban kijelentette, sok kérdésére választ adott az Európa-liga.
"Már megvan a fejemben az a tizenhatos névsor, amely majd megkezdi az Európa-bajnoki felkészülést. Mindenki megmutathatta magát ebben az egy hónapban, nyilván aki 17. a listán, annak nem túl jó, de minden keretszűkítés ezzel jár" - tette hozzá a szakvezető, aki a 16-os névsorból majd csak közvetlenül a torna előtt nevezi meg azt a 14 főt, amely részt vehet a részben budapesti rendezésű kontinenstornán.
 
Az Ausztria elleni győzelem ellenére nem jutott az Európa-liga Arany divíziójának legjobb négy csapat közé a magyar válogatott.
Fotó: www.hunvolley.hu
 
Hozzátette, a kimaradók közül többeknek egyéni edzésprogramot kell teljesíteniük a nyár folyamán, hogy egy esetleges sérülés esetén pótolni tudják a kieső röplabdázókat.
A magyar válogatott szombaton 3-1-re legyőzte az osztrák csapatot az Európa-liga utolsó fordulójában Budapesten, így négy győzelemmel és két vereséggel csoportja második helyén zárta a sorozatot, a varasdi négyes döntőbe ugyanakkor a spanyolokkal szembeni rosszabb játszmaaránya miatt nem jutott be.
 

A részben budapesti rendezésű Európa-bajnokság augusztus 23-án kezdődik, a magyarországi mérkőzéseket a Papp László Sportarénában rendezik. A magyar főváráson kívül Pozsony, Lódz és Ankara ad még otthont a kontinensviadalnak. A magyarok sorrendben az észtekkel, a románokkal, az azeriekkel, a horvátokkal és a hollandokkal találkoznak, a csoportok első négy helyezettje jut nyolcaddöntőbe. 

Videók