1982 után ismét ott egy világsorozatban a női röplabda válogatott

2017-ben a World Grand Prix sorozatban is elindulhatnak női röplabdásaink, továbbá pénteken kezdődik az EB-selejtező!


 
Jövőre a Nemzetközi Röplabda Szövetség (FIVB) legjelentősebb versenysorozatában, a World Grand Prix-ben (WGP) indulhat a magyar női röplabda-válogatott.
 
Ludvig Zsolt, a magyar szövetség (MRSZ) főtitkára kedden sajtótájékoztatón elmondta, a nemzeti csapat a 2015-ös Európa Liga-győzelmével harcolta ki, hogy a következő évben ott legyen a sorozatban, ám akkor ez adminisztrációs okok miatt meghiúsult. Ezt követően Aleksandar Boricic, az európai szövetség (CEV) mostani elnöke ígéretet tett arra, hogy a magyar válogatott 2017-ben már részt vehet az elitmezőnyben, és az Elnök Úr hű maradt szavához, így Magyarország 1982-es világbajnokság után ismét ott lehetnek egy FIVB által szervezett viadalon!
 
Ám mielőtt a lányoknak a World Grand Prix induláson kéne gondolkodniuk, vár még rájuk egy két hétvégéből (és hat mérkőzésből) álló kvalifikációs torna, melyről a csoportelsők automatikusan kijutnak a 2017-es Európa-bajnokságra, a csoport második helyén végző együttesek pedig pótselejtezős párharcokból vívhatják ki a szereplés jogát az Azerbajdzsánban és Grúziában megrendezésre kerülő kontinensviadalon, melyen 16 csapat vehet részt.
 
A magyar válogatottnak az Észtország, Finnország, Lengyelország trióból kellene csoportjában legalább kettőt megelőznie, hogy maradjon esélye a kijutásra. Az első hétvége eseményei az Érd Arénában zajlanak, míg a második víkendre a lengyelországi Bielsko-Bialában kerül majd sor.
 
Jan De Brandt szövetségi kapitány az esemény keddi sajtótájékoztatóján elmondta, a sportág hagyományai és a világranglistán elfoglalt pozíció alapján természetesen a lengyelek a csoport favoritjai. Ugyanakkor hozzátette, azt követően, hogy a lengyelek nem jutottak ki a riói olimpiára, komoly változások történtek a csapatuknál, ez pedig a magyarok esélyeit növelheti.
 
A belga szakember megjegyezte, a lengyelek két héttel ezelőtt éppen Belgiumban játszottak felkészülési mérkőzést, így megfelelő információkkal rendelkezik a legnehezebb ellenfélről. Jan De Brandt hangsúlyozta, papíron a finnek és az észtek is gyengébbek a magyaroknál, így őket mindenképpen le kell győzni, de ellenük is nehéz mérkőzésekre számít.
 
A szövetségi kapitány elmondta, augusztus eleje óta készül együtt a keret nagy része, ugyanakkor több játékos is csak két héttel ezelőtt tudott bekapcsolódni a közös munkába. Hangsúlyozta, a keret jelentős része keményen végigdolgozta az elmúlt másfél hónapot, és remek állapotban várják az Eb-selejtezőt.
 
Női röplabda Európa-bajnokság 2017, 2. selejtezőkör, „C” csoport
1. torna (Érd Aréna)
péntek:
Finnország-Lengyelország 16.00
Magyarország-Észtország 18.30
 
szombat:
Lengyelország-Észtország 16.00
Finnország-Magyarország 18.30
 
vasárnap:
Észtország-Finnország 16.00
Lengyelország-Magyarország 18.30
 
2. torna (Bielsko-Biala)
szeptember 23., péntek:
Magyarország-Finnország 17.30
Lengyelország-Észtország 20.00
 
szeptember 24., szombat:
Magyarország-Észtország 15.00
Finnország-Lengyelország 17.30
 
szeptember 25., vasárnap:
Észtország-Finnország 17.30
Magyarország-Lengyelország 20.00

Videók