Kiegyenlített a mezőny a női röplabda extraligában

Vasas, Békéscsaba, Újpest, és a nyáron megerősödött Kaposvár együttese közül kerülhet ki a végső győztes.


Pénteken a Vasas jászberényi vendégjátékával kezdődik a nyolccsapatos női röplabda Extraliga, melynek a címvédő fővárosiak mellett négy másik csapat is aranyérmes álmokkal vág neki.

Az augusztusi, magyar társrendezésű Európa-bajnokság után bő egy hónappal rajtoló női Extraligában öt csapat is esélyes az első hely megszerzésére. A címvédő Vasas Óbuda - amely kedden már BL-selejtezőt játszott - trónjára pályázik az előző idényben ezüstérmes, Magyar Kupa-címvédő Fatum Nyíregyháza, a 2014 és 2018 között ötször bajnoki aranyérmes Békéscsaba, illetve az Újpest és nyáron alaposan megerősödött Kaposvár.
"Kiegyensúlyozott bajnokságra, jó mérkőzésekre számítok, ahol a sűrű menetrendünk miatt nehéz lesz folyamatosan ugyanazt a jó szintet hozni" - mondta az MTI-nek Dékány Bernadett, a tavasszal aranyérmes Vasas magyar válogatott játékosa.
Hozzátette, fontos, hogy ne rakjanak magukra plusz terhet azzal, hogy ők a címvédők.
"Ez egy új szezon új célokkal, meccsről meccsre szeretnénk fejlődni, előrelépni. Ehhez minden adott, jó a közösség, jó a szakmai munka, készen állunk a kihívásokra" - fogalmazott az ütőjátékos.
Az óbudaiak a nyáron keretük nagy részét megtartották, a megmaradt mag mellé magyar válogatott játékosokkal - Bleicher Réka és Gyimes Zsófia -, valamint ponterős légiósokkal - a dán Trine Kjelstruppel és a szerb-magyar kettős állampolgár Sanja Kalicaninnal - erősítettek. Ugyanakkor, ha a Vasas feljut a Bajnokok Ligája húszcsapatos főtáblájára, a kettős terhelés és az ezzel járó sok utazás alaposan megnehezítheti az együttes dolgát.
A kihívók közül Nyíregyházán szinte csak Hollósy László vezetőedző maradt hírmondónak az előző évi együttesből, a játékoskeret hat helyen változott, a szakembernek gyakorlatilag a nulláról kellett felépíteni a kezdőcsapatot az alapozó időszakban.
A tavasszal bronzérmes Békéscsaba egyelőre a korábbinál kevesebb, három idegenlégióst szerződtetett, de a tervek szerint még egy négyes ütő érkezik az új vezetőedző, a szlovén Vasja Samec Lipicer irányította viharsarki klubhoz.
Játékoskerete erőssége alapján az Újpest idén is megcélozhatja a döntős szereplést mindkét hazai sorozatban, míg a Kaposvár - a Békéscsabával kétszeres bajnok edző Sasa Nedeljkovic irányításával - alaposan megerősödött az átigazolási időszakban: a magyar válogatott Tálas Zsuzsanna mellett három szerb, valamint egy horvát játékost szerződtettek, és nem titkolt céljuk érmet nyerni a bajnokságban, valamint a kupában.
A maradék három csapat közül a Jászberény új edzővel - Makai Péterrel - és új idegenlégiósokkal szeretne az előző idényben elért nyolcadik helynél jobban zárni, a Haladás Leiszt Máté személyében ugyancsak új szakemberrel a kispadján próbál meglepetéseket okozni, míg a továbbra is csak fiatal magyar játékosokat foglalkoztató MTK számára a reális cél a biztos bennmaradás kiharcolása lehet.

 


A Vasas játékosai mindent megtesznek majd a bajnoki címért.
Fotó:
 Facebook.com/ Vasas

A magyar játékosok szerepeltetését érintő szabály nem változott, azaz továbbra is két hazai röplabdázónak minden meccsen folyamatosan pályán kell lennie.
A nyolc csapat a március végéig tartó alapszakaszban háromszor találkozik minden riválisával, a legjobb négy az elődöntőben folytatja, míg az 5-8. helyezettek az NB I első két helyezettjével vívnak újabb körmérkőzést az Extraliga-tagságért.
A bajnokság április végéig tart.

A női röplabda Extraliga mezőnye:
1. MCM-Diamant Kaposvár, Békéscsabai RSE, Fatum Nyíregyháza, Hungast Haladás, Jászberény VT, MTK Budapest, UTE, Vasas Óbuda (címvédő)


 

Videók