Kapás közel járt az éremhez, Hosszú a 2. idővel finalista 100 háton!

Az Eb-címvédő Kapás Boglárka olimpiai negyedik helyezést ért el a 400 gyors vasárnapi döntőjében Rióban. A számot az amerikai Katie Ledecky nyerte óriási világcsúccsal. Hosszú Katinka egyértelmű éremesélyesnek tűnik 100 háton.


Kapás hetedikként kvalifikálta magát a 400 gyors döntőjére, és az egyes pályán úszva a hetedik helyen is fordult 100-nál, de hatalmasat küzdve 300-nál már a negyedik helyen tempózott, és bár harcban állt a dobogóért, ám végül négy tizeddel alulmaradt a harmadik, amerikai Leah Smith-szel szemben.

A kilencszeres világbajnok Katie Ledecky külön kategóriát képviselt, azt is mondhatnánk, ő a gyorsúszás Hosszú Katinkája, hiszen a magyar klasszishoz hasonlóan az amerikai sztár is öt másodpercet verte a mezőnyre a kétmásodperces világcsúcsával 400-on, csak nem vegyesen, hanem gyorson.

Korábban a svéd Sarah Sjöström szintén világrekordot döntött a versenynapon 100 pillangón, ő is a saját csúcsát javította meg.

Hosszú Katinkát mindössze egy tized választotta el attól, hogy első helyen jusson be a 100 hát fináléjába. Meglepetésre nem a címvédő Emily Seebohm előzi meg a "Vasladyt", hanem egy 19 éves szupertehetség, az amerikai Kathleen Baker, aki már az előcsatározások során is a leggyorsabbnak bizonyult. Seebohm az első, gyengébb elődöntős futamban úszva összesítésben csak hetedikként kvalifikálta magát a magyar idő szerint kedd hajnali fináléra.

Női 100 hát, a döntő mezőnye (az elődöntős időeredményekkel):
Kathleen Baker, amerikai, 58,84
Hosszú Katinka, magyar, 58,94
Fu Juan-huj, kínai, 58,95
Madison Wilson, ausztrál, 59,03
Kylie Masse, kanadai, 59,06
Mie Nielsen, dán, 59,18
Emily Seebohm, ausztrál, 59,32
Olivia Smoliga, amerikai, 59,35

A döntő kezdési időpontja: kedd, 3:30.

Rio 2016 – a második nap krónikája

Videók