Hosszú a modern kori sport legnagyobbjai közé emelkedhet

Hosszú Katinka túlszárnyalhatja a Barcelonában triplázó Egerszegi Krisztinát, és beérheti az egy olimpián négy aranyat szerző rekordert, a tornászlegenda Keleti Ágnest, amennyiben megnyeri a 200 méteres hátúszás döntőjét Rióban. Hosszú érdemeit tovább növelhetné, hogy magyarként az első, nemzetközi viszonylatban pedig mindössze a 11. olyan sportoló lehetne, aki egy adott olimpia négyszeres egyéni győztesének mondhatja magát.


Keleti Ágnes tarolt 1956-ban, Melbourne-ben: talajon, gerendán, és felemáskorláton is első lett amellett, hogy a kéziszercsapattal is felállhatott a dobogó tetejére. Ez a négy arany mind a mai napig rekordnak számító termés egy magyar sportolótól egy adott olimpiáról. A 95 éves legenda egyébként az M4 Sportnak úgy nyilatkozott, szurkol Hosszú Katinkának, hogy beállítsa a csúcsát.

Hosszú a 400 vegyesen, 100 háton, és 200 vegyesen begyűjtött címe után a negyedik riói aranyra hajt 200 háton. Csütörtök este kezdődik meg a küzdelem az előfutamokkal. Joggal pályázik az elsőségre, hiszen a világranglista alapján csak két ausztrál lány, Belinda Hocking, illetve a vb-címvédő Emily Seebohm rendelkezik jobb idővel nála, és a magyar sztár csupán pár tizeddel marad el hozzájuk képest.

Seebohm amúgy 100 háton címvédőként meg sem tudta szorongatni a győztes Hosszút, a hetedik helyen végzett. A magyar lány viszont kellemes meglepetést okozott abban a számban, szép győzelmet aratott három tizeddel megközelítve a világcsúcsot Rióban. Hosszú a januári Eb-n csak ezüstérmes volt 100 háton. 200-on első lett az Eb-n, és harmadik a legutóbbi vb-n.

A magyar világklasszist a magyar rekordbeállítás lehetőségén túl az is motiválhatja, hogy ezzel hazánkból az első, nemzetközi viszonylatban pedig mindössze a 11. (az I. világháború óta a 8.) olyan sportoló lehetne, aki egyéniben tud nyerni négy aranyat ugyanazon az olimpián.

Ugyanazon a nyári olimpián, egyéniben öt aranyat szerző sportolók:
Michael Phelps, úszó, 2008

Ugyanazon a nyári olimpián, egyéniben négy aranyat szerző sportolók:
Michael Phelps, úszó, 2004
Vitalij Scserbo, tornász, 1992
Kristin Otto, úszó, 1988
Nyikolaj Andrjanov, tornász, 1976
Mark Spitz, úszó, 1972
Vera Caslavská, tornász, 1968
Borisz Sahlin, tornász, 1960
Marcus Hurley, kerékpáros, 1904
Anton Heida, tornász, 1904
Alvin Kraenzlein, úszó, 1900

A 200 hát döntőjét magyar idő szerint szombaton, hajnali háromkor rendezik majd.

Videók