Rio 2016 – a tizennegyedik nap krónikája

Négy kajakos egységünk száll vízre, de éremért csatáznak női pólósaink és döntőben küzd majd Pars Krisztián.


04:50.

Boltnak összejött a tripla tripla, csak Phelps nyert több aranyat nála

03:45.

Pars címvédőként hetedik lett Rióban

03:30. Hihetetlen izgalmakat hoztak a férfi kézilabdatorna pénteki elődöntői Rióban: a kétszeres címvédő, aktuális világbajnok franciák Daniel Narcisse utolsó másodpercben szerzett góljával verték az idei Európa-bajnok németeket, míg a dánok hosszabbítás után kerekedtek felül a lengyeleken.Férfi kézilabdatorna, elődöntő:
Franciaország-Németország 29-28 (16-13)
Lengyelország-Dánia 28-29 (15-16, 25-25) - hosszabbítás után

A vasárnapi program:
Bronzmeccs:
Lengyelország-Németország, 15:30
Döntő:
Franciaország-Dánia, 19:00

01:00. Az Egyesült Államok női pólóválogatottja megvédte címét, miután könnyedén, 12-5-re verte az olaszokat a péntek esti, riói fináléban.

A világbajnok amerikaiaknak könnyebb dolguk volt Olaszországgal, mint az elődöntőben a magyarokkal, akiket 14-10-re győztek le két nappal korábban.

Női vízilabdatorna, döntő:
Egyesült Államok-Olaszország 12-5 (4-1, 1-2, 4-1, 3-1)

00:15.

Hiú ábránd maradt az érem női öttusázóink számára

23:00.

Spanyolország sem jelentett akadályt, döntős a Team USA!

22:45. Kovács Sarolta a 13., Földházi Zsófia pedig a 30. helyen áll három szám után a riói olimpia női öttusaversenyében.

A Deodoro Stadionban igényesen kialakított lovaspályán 12 akadály leküzdése várt a versenyzőkre, ami a kettes- és hármas ugratással 15 erőkifejtést jelentett. A szintidő 75 másodperc volt.

Rombolásokkal, bukásokkal kezdődött a verseny, majd a negyedik lovas előtt a pálya közepén landolt egy papírsárkány. A guatemalai Isabel Brand éppen elindult, de csöngettek neki, így várnia kellett pár másodpercet, amíg a pályamunkások elvégzik a "takarítást".

A két szám utáni állás fordított sorrendjében szólították az öttusázókat, ezért Földházi Zsófia a 30. helyével már hetedikként sorra került. Christino nevű lova rögtön az első akadályt leverte, majd két szép ugrást követően a negyediknek a rúdját is lehúzta a hátsó lábával. Ez még nem lett volna baj, csakhogy a kilences akadály előtt a ló az utolsó pillanatban megtorpant, a magyar versenyző pedig előrebukva leesett. Ezért, illetve a rombolásért húsz pontot vontak le, az első két akadályverésért pedig hetet-hetet, így 34 hibaponttal ment végig, mivel a folytatásban már nem hibázott. Az időtúllépés még 44 pontjába került, így a lehetséges 300-ból csak 222-t szerzett, ami a 29. helyhez volt elég a lovaglásban.

Nagyot bukott a kettővel utána következő Laura Leydi Moya is. Neki is hirtelen "befékezett" a lova, a kubai öttusázó háttal ráesett az akadályra, és mivel nem tudott fölkelni, hordágyon vitték le a pályáról.

A két szám után nyolcadik Kovács Sarolta a második csoportban került sorra. Lova, Magnifico ha nem is nagyszerűen, de jól teljesített az első körben, amikor  a lengyel Anna Maliszewska két akadályveréssel és minimális időtúllépéssel ment vele végig a pályán.

Az időtúllépés megmaradt Kovácsnál is, de kettő helyett négy akadály rúdját verte le a ló. Az elsőn, a másodikon, a hetediken és a nyolcadik középső elemén nem jutott túl hiba nélkül, így Kovács 268 pontot szerzett, és 24. lett ebben a számban.

Nem tudott ugyanakkor pontot érően végigmenni a pályán a címvédő litván Laura Asadauskaite, emiatt kiesett az érmekért zajló küzdelemből. Csakúgy, mint a Pekingben olimpiai bajnok, tavaly vb-aranyérmes német Lena Schöneborn. 

Balaska Zsolt, a válogatott lovasedzője még a versenynap elején az MTI érdeklődésére elmondta, hogy az állomány jó, de különböző karakterűek a lovak, meg kell találni, milyen irányítást igényelnek. Ez sok versenyzőnek nem sikerült, gyakori volt a megtorpanás, rombolás, lóról esés. Hatan maradtak pont nélkül, ugyanakkor öten hibátlan teljesítményt nyújtottak.

Az állás három szám után:
1. Oktawia Nowacka (lengyel) 847 pont
2. Elodie Clouvel (francia) 835
3. Melanie McCann (kanadai) 818
...13. Kovács Sarolta 784
...30. Földházi Zsófia 694
   
Minden pont egy másodpercnek felel meg a késéssel - a helyi tájékoztatás szerint 23.15 előtt nem - kezdődő, lövészetekkel kombinált futás rajtjánál. Tehát egy-egy versenyző annyival később indul az elsőhöz képest, amennyivel kevesebb pontja van három szám után.

22:10. A kínai Liu Hung nyerte meg a női gyaloglók 20 kilométeres versenyét pénteken a riói olimpián. A három magyar induló közül Madarász Viktória a 25., Kovács Barbara az 58., Récsei Rita pedig az 59. helyen ért célba.

A helyi idő szerint kora délután rendezett viadalnak 74-en vágtak neki a Pontal városrészben, ugyanott, ahol néhány órával korábban a férfiak versengtek 50 kilométeren.

Az első helyért nagy csatát vívott egymással a kínai világbajnoki címvédő Liu Hung, valamint a mexikói Maria Guadalup González, illetve a 2015-ös vb-másodikja, a szintén kínai Lu Hszia-cse. Az aranyérmet végül Liu 1:28:35 órás eredménnyel szerezte meg, két másodperccel mexikói riválisa és héttel honfitársa előtt. A 29 éves győztes négy éve Londonban bronzérmes volt, míg nyolc éve Pekingben a negyedik.

A magyarok közül, ahogy az várható volt, Madarász volt a leggyorsabb, végig a középmezőnyben haladt, s az utolsó hat kilométeren a 25. helyen állt és ért célba 1:33:59 órával. A tavalyi vb-15. 31 éves atléta a londoni játékokat a 40. helyen zárta.

A 23 éves Kovács Barbara és a mindössze 20 éves Récsei Rita a mezőny hátsó részében gyalogoltak végig, s egymás mögött értek be, fél perc különbséggel.

A versenyt a 74 indulóból 63-an teljesítették.

Női 20 km gyaloglás, olimpiai bajnok:
   Liu Hung (Kína) 1:28:35 óra
2. Maria Guadalup Gonzalez (Mexikó) 1:28:37
3  Lu Hsziu-cse (Kína) 1:28:42
...25. Madarász Viktória 1:33:59
...58. Kovács Barbara 1:42:11
59. Récsei Rita 1:42:41

20:55.

Hosszú: Minden eredményemet szabályos körülmények között értem el Rióban

20.20. Kovács Sarolta nyolcadik, Földházi Zsófia pedig 30. helyen áll két szám után a riói olimpia női öttusaversenyében.

Az úszást követően az úgynevezett bónuszvívásra került sor, a mezőny az uszodától átvonult a pár percre lévő Deodoro Stadionba. A lovaspálya mellett kialakított emelt páston a csütörtöki körvívás fordított sorrendjében léptek pástra versenyzők, akiknek legfeljebb 45 másodperc állt rendelkezésükre a győzelmet érő tus bevitelére. Aki egylámpás találatot ért el, az maradt a páston, s vívott a következővel. A versenyzők minden nyert asszóval eggyel növelték pontjaik számát.

Hamar sorra került Földházi Zsófia, mert előző nap 33. lett a körvívásban, melyben mindenki mindenkivel megmérkőzött, asszónként hat pontért.

Ellenfele a fehérorosz Anasztaszija Prokopenko volt, akit legyőzött. Csakúgy, mint második mérkőzésén az egyiptomi Hajdi Morsit. A harmadik pontot viszont már nem sikerült begyűjtenie, mivel a brit Samantha Murray, a londoni játékok ezüstérmese pontosabban szúrt. A brit versenyző ezt követően még hét ellenfelénél bizonyult jobbnak, azaz nyolc bónuszpontot szerzett.

A körvívást három ellenfelével holtversenyben a 15. helyen záró Kovács - az idei év világbajnoka - az addig már négy győzelmet arató Anna Maliszewskával vívott és sikerült megállítania a lengyelt. A következő párban azonban kikapott az olasz Claudia Cesarinitől, így egy bónuszponttal gazdagodott.

Az állás két szám után:
1. Oktawia Nowacka (lengyel) 554 pont
2. Elodie Clouvel (francia) 542
3. Alice Sotero (olasz) 524
...8. Kovács Sarolta 516
...30. Földházi Zsófia 472

Minden pont egy másodpercnek felel meg a kombinált szám rajtjánál, tehát egy adott versenyző annyival később indul az elsőhöz képest, amennyivel kevesebb pontja van három szám után.

A lovaglás 20.30-kor, a lövészettel kombinált futás pedig 23 órakor kezdődik.

19:25. A várakozásnak megfelelően jól szerepeltek a magyar indulók úszásban a riói olimpia női öttusaversenyében: Kovács Sarolta a harmadik, Földházi Zsófia pedig a hatodik legjobb időt érte el a 36 fős mezőnyben.

A 200 méteres úszást Deodoro központ nyitott 50 méteres medencéjében – melyet a gyeplabdastadion mellett alakítottak ki – hat futamban rendezték meg szikrázó napsütésben. A magyarok a leggyorsabbakat felvonultató hatodikba kerültek egymás mellé a 2-es és a 3-as pályára. Utóbbin Kovács (2:09.02 perc) jó hajrával zárkózott fel a harmadik helyre az orosz Gulnaz Gubajdullina (2:07.94) és a francia Elodie Clouvel (2:08.62) mögé. Földházi (2:12.05) ötödikként csapott a célba, megelőzve a litván Ieva Serapinaitét (2:14.43), de az előző futamból a kazah Jelena Potapenko (2:11.52) gyorsabb volt nála.
 
„Jól úsztak, ahogyan azt vártuk tőlük” – értékelt tömören Pálvölgyi Miklós szövetségi kapitány.
 
A magyarok az eredményes úszással javítottak helyzetükön, de a két szám utáni összesítés még nem készült el, mivel a bónuszvívás csak ezután, 19 órakor következik, s csak azzal zárul le a vívás.
 
Kovács a csütörtöki körvívást – melyben mindenki mindenkivel mérkőzik – a 15. helyen zárta 17 győzelemmel és 18 vereséggel, míg Földházi 33. lett 11/24-gyel. Akkor egy győzelem hat pontot ért, míg a bónuszban – melyet már a lovaglásnak és a lövészettel kombinált futásnak is helyet adó Deodoro Stadionban rendeznek – egy pont jár a győzelemért. A csütörtöki vívásban utolsó helyezett kezd az utolsó előttivel, a győztes maradhat a páston, majd következik a 34. helyezett, és így folytatódik az elsőig.
 
Az előző olimpián még nem ez a lebonyolítási rendszer volt érvényben, a más versenyeken már tesztelt új szisztéma célja, hogy a stadionban helyet foglalók minél többet egy helyről lássanak, ugyanakkor ne kelljen a csaknem háromórás körvívást ott végigülniük. A cél az, hogy majd a mobilmedence is bekerüljön a stadionba.
 
A pénteki versenyben a bónuszvívást 20.30-kor követi a lovaglás, majd 23 órakor a kombinált szám.
 

18:29. Rengetegen adták fel az 50 km-es gyaloglást, egy magyar a célban

18:14. Storcz Botond értékelte a kajak-kenusok pénteki futamait

18:00. Negyedik helyen végzett a női pólócsapat

Ötméteresek:

Kisteleki kihagyta, oda a bronzérem...

Liszunova: gól

Bujka: gól

Boriszova: gól

Kezdődik a kör előlről

Antal: gól

Glizsina: gól

Czigány: gól

Prokofjeva: gól

Keszthelyi: gól

Karimova: gól

Kisteleki: gól

Liszunova: gól

Bujka: gól

Boriszova: gól

4. NEGYED (3-4)

Ilyen nincs, Szimanovics a udaszó pillanatában egyenlített... Ötösök jönnek

Glizsina egyenlít, majd Keszthelyi veszi vissza az előnyt ötösből, 12-11!

Prokofjeva szerencsés góljával, 11-10!

Czigány Dóra egy nagy lóbálás után, 11-9!

Illés Anna, 10-9!

Glizsina előnyből, 9-9!

3. NEGYED (3-1)

Vezetünk! Antal Dóra! 9-8!

Illés Anna, 8-8!

Liszunova emberelőnyből, 7-8!

Bujka ötméteresből, 7-7!

2. NEGYED (3-4)

És Glizsina megint... 6-7!

Szűcs góljával 6-6!

Glizsina a vezetést is megszerzi, 5-6!

Ezúttal Glizsina egyenlít, 5-5!

Bujka csavart centergóljával megint itt az előny, 5-4!

Kisteleki is fórból, 4-4!

Frinyeva emberelőnyből, 3-4!

1. NEGYED (3-3)

Bujka egyenlített, 3-3!

Karimova és Liszunova két gyors góljával megint orosz előny, 2-3!

Keszthelyi Rita is fórból, 2-1 ide!

Antal Dóra szintén előnyből 1-1!

Vezetnek az oroszok, Timofejeva emberelőnyből szerzett gólt, 0-1!

16:17. Máris kezdődik a magyar női vízilabda-válogatott bronzmeccse Oroszország ellen!

15:55. A Hufnágel Tibor, Ceiner Benjámin, Kugler Attila, Somorácz Tamás kajak négyes ötödik lett 1000 méteren a középfutamában, ezzel a B-döntőbe került a magyar egység. 

15:30 A Vasbányai Henrik, Mike Róbert kenu 1000 méteren bejutott a döntőbe, miután végig maguk mögött tartották a mozambiki hajót. A középfutamban mindössze négy hajó indult, az ukránok nyertek a csehek előtt. 

15:16. Molnár Péter 35,207 másodperccel hatodik lett a maga középfutamában a kajakosok 200 méteres viadalán, így holnap a B-döntőben szerepelhet majd.

A Budapest Honvéd 30 éves sportolója – aki csütörtökön, párosban negyedikként zárt Tótka Sándorral – 2008-ban és 2011-ben Európa-bajnoki ezüstérmes volt ebben a számban, de az utóbbi időben inkább a párosra helyezte a hangsúlyt.
 
A futamból az első négy jutott az A döntőbe, a többiek szombaton a B fináléban fejezik be szereplésüket.
 
Molnár Péter a riói játékok kezdete előtt három nappal került be az olimpiai csapatba Tótka Sándorral együtt a doppinggyanúba keveredett Horváth Bence és Szomolányi Máté helyett
 

15:10. A Hufnágel Tibor, Ceiner Benjámin, Kugler Attila, Somorácz Tamás kajak négyes a maga futamában ötödik lett 1000 méteren, jöhet az elődöntő. A németek és a csehek masíroztak be a döntőbe

14:50 A Szabó Gabriella, Kozák Danuta, Csipes Tamara, Fazekas-Zur Krisztina összetételű kajaknégyes fantasztikus versenyzéssel, egy hajót vert a német egységre 500 méteren és egyenes ágon, rögtön a holnapi döntőbe jutott a legjobb idővel, így nem kell indulniuk a középfutamban! 

A Szabó Gabriella, Kozák Danuta, Csipes Tamara, Fazekas-Zur Krisztina összeállítású kvartett a címvédő – annyi különbséggel, hogy a londoni győzelem alkalmával Csipes helyén Kovács Katalin ült.

 

 

A futamból a győztes egyből a döntőbe jutott, a többiek a később sorra kerülő középfutamban is vízre szállnak.

14:47. A Vasbányai Henrik, Mike Róbert férfi kenu kettes harmadik lett előfutamában 1000 méteren, így irány a középfutam, a németek nyerték a futamot, ők már A-döntőben vannak

Az egyesben riói győztes német Sebastian Brendel társával, Jan Vandrey-jel a rajt után az élre állt, s leginkább a kubai kettős tartotta velük a lépést. Vasbányaiék 250 méternél csak a negyedik helyen lapátoltak, a lengyelek is előttük haladtak, s féltávnál sem változott a sorrend. A magyar páros ezután elkezdett felzárkózni, 750-nél már harmadik volt, de közben a németek már több mint egy hajóval vezettek. A célba is a futamgyőztesként finalista németek és a kubaiak mögött értek be Vasbányaiék, azaz később újra vízre kell szállniuk a középfutamban a szombati döntőért.

14:16.  A kajakos Molnár Péter 35,102 másodperces idővel harmadik lett a maga előfutamában 200 méteren és szerepelhet majd a délutáni középfutamokban. Molnár a kilencedik idővel jutott a következő körbe.

A Budapest Honvéd 30 éves sportolója – aki csütörtökön, párosban negyedikként zárt Tótka Sándorral – 2008-ban és 2011-ben Európa-bajnoki ezüstérmes volt ebben a számban, de az utóbbi időben inkább a párosra helyezte a hangsúlyt.
 
A futamból nem lehetett egyből a döntőbe jutni, az első öt került a középfutamba.

13:46. 14.00 órakor kezdődnek a kajak-kenu program előfutamai, mutatjuk a mai beosztást:

 

A teljes mai program

Videók