Reális esély van arra, hogy Budapest pályázzon a 2024-es olimpiára

Borkai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke február 6-ra összehívja a szervezet rendkívüli közgyűlését, amely arról hivatott dönteni, hogy Budapest pályázzon-e ötkarikás játékok rendezésére.


A sportvezető pénteki sajtótájékoztatóján bejelentette: a magyar sport- és gazdasági élet fontos szereplőit kérte fel arra, hogy tanácsaikkal és javaslataikkal önkéntes alapon segítsék a MOB munkáját a pályázatról szóló döntés előkészítésében. Az úgynevezett Olimpiai Védnöki Testület tagjai: Baráth Etele, Bienerth Gusztáv, Gyárfás Tamás, Kemény Dénes, Oszkó Péter, Dénes Ferenc, Magyar Zoltán, Polgár Judit, Gömöri Zsolt, Rácz Marianne, Regőczy Krisztina, Sors Tamás, Kovács "Koko" István és Gyurta Dániel.

Borkai Zsolt a NOB által elfogadott 40 pontos reformcsomagból kiemelte, hogy a fenntarthatóbb, olcsóbb és megtérülő játékok támogatása mellett a NOB ösztönzi a meglévő, valamint az ideiglenes és elbontható helyszínek legteljesebb felhasználását, s lehetőséget biztosít a több városban történő, kivételes esetben országhatárokon túlnyúló rendezésre.

"Az Agenda2020-nak köszönhetően Magyarország történelmi esélyt kapott, ugyanakkor az olimpiai pályázat és rendezés kérdésével a politikának egyelőre nincs dolga - mondta a MOB elnöke, s hangsúlyozta, jövőre kell szándéknyilatkozatot tenni a 2024-es rendezésre, így van idő alaposan megfontolt döntést hozni. - El kell mozdulnunk az úgysem tudjuk megrendezni hozzáállásból, szükség van a vitákra is ebben a kérdésben, azt viszont nem szeretném, ha az olimpiai eszmét beárnyékolnák az attól teljes mértékben idegen gondolatok" - tette hozzá Borkai Zsolt, hangsúlyozva, a cél az, hogy februárban a közgyűlés pozitív döntést fogalmazzon meg a pályázatról.

A MOB elnöke jelezte, haladéktalanul felveszi a kapcsolatot a NOB-bal és annak elnökével, a német Thomas Bachhal, akit tájékoztat a budapesti előkészületekről, a közgyűlés összehívásáról, valamint az Agenda2020 magyarországi fogadtatásáról.

Gyárfás Tamás, a Magyar Úszó Szövetség elnöke azt mondta, fontos, hogy az ország egységesen támogassa az olimpiai pályázat és a rendezés ötletét. Úgy fogalmazott, Magyarországon megnyerni ezt az ütközetet legalább akkora feladat, mint bizonyítani a világnak, hogy az ország képes otthont adni ennek az eseménynek. Hozzátette, a nemzetközi sportdiplomáciában mindenképpen erősödnie kell Magyarországnak.

Bienerth Gusztáv gazdasági szakember is kiemelte a nemzeti összefogás jelentőségét, s arról is beszélt, hogy a NOB reformjainak köszönhetően más a helyzet, mint 2002-ben, ez pedig "óriási esély" Magyarország számára.

Gyurta Dániel és Polgár Judit sportolói szempontból a hazai közönség előtti szereplést hangsúlyozta, míg Kovács István azt emelte ki, hogy az olimpia mindenkinek mást jelent, de a rendező országnak és városnak a legtöbbet.

A NOB a hét elején, Monacóban elfogadta az Agenda2020 elnevezésű reformprogramot, amelynek legfőbb célja, hogy a jövőben olcsóbb, gazdaságosabb, fenntarthatóbb olimpiákra kerüljön sor.

A 2024-es játékok helyszínét 2017-ben jelöli ki a NOB. Az Egyesült Államokban négy város (Boston, Los Angeles, San Francisco, Washington), Németországban két város (Berlin és Hamburg) vív belharcot a jelöltségért, de Róma és Isztambul, valamint Katar és a Dél-afrikai Köztársaság is érdeklődik Budapest és Párizs mellett.

Videók