Orbán: Az olimpia össznemzeti ügy, megvan az aranygarancia

Orbán Viktor miniszterelnök szerint Budapest kész megragadni a Nemzetközi Olimpiai Bizottság által teremtett esélyt a 2024-es ötkarikás játékok rendezésére. A kormányfő azt mondta: a rendezésre pályázó MOB mögött széles a nemzeti összefogás, ezért ez "össznemzeti ügy", a kormány pedig mindenben támogatja a testületet. Kiemelte, hogy a kandidálás tervének az Országgyűlésben 80, a Fővárosi Közgyűlésben 90, a MOB-ban pedig 100 százalékos támogatottsága volt.


„A budapesti olimpiának tehát minden tekintetben megvan a szükséges aranygaranciája" - fogalmazott.
 
Orbán Viktor kijelentette, Magyarország nemcsak az első budapesti, hanem az első közép-európai nyári játékokat szeretné megrendezni „35 évvel azután, hogy az ország lerázta magáról az elnyomás béklyóit, és kivívta a szabadságát." Hozzátette, hogy Budapest ennek megfelelően az egész közép-európai régió "szimbólumaként" száll harcba a rendezésért.
 
 
„Magyarország ugyanakkor azt vallja, hogy a sport mindig fontosabb bármilyen politikai érdeknél, ezért soha nem válhat politikai küzdelmek színterévé, a kormány pedig ebben a szellemben támogatja a pályázatot" - hangsúlyozta a miniszterelnök.
 
Orbán Viktor azt mondta, az elmúlt 120 évben a magyar embereknek "valóságos szenvedélye" lett az olimpia, ez pedig azért alakulhatott így, "mert az olimpiai eszme a szabadságnak egy olyan tiszta formáját képviseli, amely ritka kincs volt itt, Közép-Európában."
 
Orbán Viktor úgy fogalmazott: a NOB által tavaly decemberben elfogadott, az olcsóbb és gazdaságos olimpiákat előirányzó Agenda 2020 reformprogramot úgy értelmezi, hogy az "karnyújtásnyira hozta azt az álmot, amely egyidős a MOB-bal, azaz azt, hogy 2024-ben Budapesten lobbanjon fel az olimpiai láng." 
 
„Történelmi ez az esély, Budapest pedig kész élni vele" - mondta a miniszterelnök. „A főpolgármester úr formába hozta a fővárost, Budapest ma a magyar siker megtestesítője, az volt a születésekor is, ma pedig a reneszánszát éli" - jelentette ki.
 
Orbán Viktor kiemelte, a magyar főváros ma a legsikeresebb közép-európai nagyvárosok közé tartozik, sokszínű és biztonságos, ahol jól megfér egymás mellett a fiataloktól nyüzsgő szórakozónegyed és Európa egyik legszebb zeneakadémiája.
 
Thomas Bach, a NOB elnöke arról beszélt, hogy a MOB megalakulásának 120. évfordulója az egész ötkarikás mozgalmat tekintve is mérföldkő. A német sportvezető emlékeztetett a magyar olimpiai mozgalom hagyományaira és az újkori játékokon elért sikereire, valamint arra a "szilárd alapon nyugvó barátságra", amely a magyar és a nemzetközi bizottság között kialakult.
 
 
A NOB első embere Pierre de Coubertin-díjat adott át Borkai Zsoltnak, a MOB elnökének.
 
Thomas Bach hangsúlyozta: a NOB nagyon örül Budapest pályázatának, hiszen Magyarország már a kezdetektől jelentős szerepet tölt be a nemzetközi olimpiai mozgalomban, és az egy főre jutó olimpiai bajnokok számában is ott van a legeredményesebb országok között. Külön megdicsérte, hogy a magyar kormány az elmúlt időszakban milyen fontos lépéseket tett a sport fejlesztéséért és a sport szerepének növeléséért a társadalomban, ugyanakkor jelezte: kemény verseny vár Budapestre Los Angeles, Róma és Párizs ellen.
 
Borkai Zsolt MOB-elnök köszöntőjében hangsúlyozta, "senki nem érti, hogyan fordulhatott az elő, hogy az eddigi 31 olimpiából még egyet sem rendezett Magyarország, amely a nyolcadik helyen áll az összesített ötkarikás éremtáblázaton."
 
A NOB 2017-ben, Limában jelöli ki a 2024-es olimpia házigazdáját.
 

Videók