Olimpiai bajnok a magyar kajaknégyes!

A magyar küldöttség megszerezte harmadik aranyérmét is, ami a női kajakosokat illet, ugyanis megvédte címét a magyar négyes 500 méteren.


 

 
A Szabó Gabriella, Kozák Danuta, Csipes Tamara, Fazekas-Zur Krisztina összetételű négyes címvédőként érkezett Rióba, annyi különbséggel, hogy Londonban Kovács Katalin ült Csipes Tamara helyén.
 
A fináléban – amelyet Orbán Viktor miniszterelnök a helyszínen tekintett meg – a 4-es pályáról indultak a magyarok. A startot az ukránok kapták el a legjobb ütemben, az élen azonban nem maradtak sokáig, hiszen az új-zélandi és a német egység is megelőzte őket. A táv felénél a magyarok még a második helyen haladtak a mellettük lapátoló németek mögött, pillanatok múlva azonban magasabb sebességi fokozatba kapcsoltak, s néhány másodperccel később már nagyjából egy beülő különbséggel a mezőny előtt siklottak. Az utolsó 100 méteren a magyarok már csak előnyük tartására törekedtek, a németek pedig nem tudták őket támadni, így végül Szabóék 0.901 másodperces előnnyel diadalmaskodtak.
 
A pályafutása ötödik ötkarikás aranyát begyűjtő Kozák az első női kajakos az olimpiák történetében, aki triplázott, hiszen egyesben, Szabó Gabriellával párosban, és most a négyes tagjaként sem talált legyőzőre Rióban. A férfiak közül is csak egy versenyző, az új-zélandi Ian Ferguson hajtotta végre ezt a bravúrt még 1984-ben, Los Angelesben.
 
Csipes Tamara megismételte édesapja, a mostani kvartett felkészítésében is szerepet vállaló Csipes Ferenc sikerét, aki 1988-ban, Szöulban a férfi kajaknégyessel győzött 1000 méteren. Eddig háromszor fordult elő, hogy magyar olimpiai bajnok gyermeke is aranyérmes lett: a kalapácsvető Németh Imre (1948) fia, Miklós gerelyhajításban (1976), a vízilabdázó Homonnai Márton (1936) leánya, Szőke Kató úszásban (1952), a szintén vízilabdázó Szívós István (1952, 1956) fia, István (1976) ugyanebben a sportágban diadalmaskodott. 
 
Kozák Danuta harmadik, Szabó Gabriella második aranyérmét szerezte Rióban. A négyes ezzel a magyar küldöttség 15. érmét, egyben nyolcadik aranyát szerezte.
 
„Nem éreztem annyira a küzdelmet a németekkel, nem foglalkoztam velük, csak azzal, hogy tökéletes pályát menjünk” - mondta Szabó Gabriella.
 
„A Tamara hátát figyeltem csak, próbáltam tökéletesen menni, láttam, hogy vannak körülöttünk, de csak magammal foglalkoztam” – Fazekas-Zur Krsztina.
 
„Még nem fogtam fel ezt az egészet. Ez a négy év tökéletes volt, köszönöm a klubomnak, az Újpestenk, minden tökéletesen alakult” – mondta a Rióban háromszoros, összesen ötszörös olimpiai bajnok, Kozák Danuta.
 
„Mondták a lányok, hogy üdv a klubban, keményebben készültem mint valaha, és örülök, hogy meglett az eredménye, a cél, hogy aput megelőzzem, ami az aranyak számát illeti” – mondta Csipes Tamara, a négyesben szintén olimpiai bajnok Csipes Ferenc lánya.
 
 

Videók