Olimpia 2024: Los Angeles lehet Budapest új riválisa

Ha az Egyesült Államokból jelentkezik város a 2024-es nyári olimpia megrendezésére, akkor Los Angeles lesz a pályázó.


Az Egyesült Államok Olimpiai Bizottsága (USOC) azután került kényszerhelyzetbe, hogy az előzetesen kiválasztott Boston a csekély lakossági támogatás és anyagi megfontolások miatt három és fél hete visszalépett. Ekkor Los Angeles, San Francisco és Washington került szóba beugróként. A szerdai végrehajtó bizottsági ülést követően már egyértelműen az 1932-ben és 1984-ben házigazda Los Angeles a USOC favoritja. Erről tanúskodik, hogy Eric Garcetti polgármester kijelentette: az elmúlt hetekben pozitív tárgyalásokat folytatott, és egy felmérés szerint a metropolisz lakosságának 81 százaléka támogatná a rendezést. Bostonban 40 százalék alatt volt a kandidálási kedv.

Scott Blackmun, a USOC ügyvezető igazgatója elmondta: optimista azt illetően, hogy a szoros határidő ellenére Los Angeles megfelelő pályázattal tud előállni, és még augusztusban aláírják az erre vonatkozó szerződést. Larry Probst, a USOC elnöke kiemelte: Los Angeles még emlékszik az 1984-es olimpiára, és ez is sokat jelenthet a pályázatnál.

A kaliforniai város 4,1 milliárd dolláros költségvetéssel és jelentős profittal számolna.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) - túl azon, hogy bírálta a bostoniak visszalépését - továbbra is reméli, hogy érkezik "erős pályázat" az Egyesült Államokból.

A jelentkezési határidő szeptember 15. Egyelőre öten jelezték pályázati szándékukat: Budapest, Toronto, Róma, Hamburg és Párizs. A NOB 2017 szeptemberében, Limában dönt a házigazdáról. Mivel a NOB eltörölte a jelöltek köztes szűrését, azaz a szűkített listát, ezért az összes jelentkező végig versenyben marad, és ott lesz a 2017-es helyszínkijelölésen.

Videók