Olimpia 2020: a magyar halhatatlanok a birkózás mellett

A Halhatatlan Magyar Sportolók Egyesülete felháborodással értesült arról a keddi döntésről, miszerint a NOB végrehajtó bizottsága törölni javasolta a birkózást a 2020-as játékok műsorából.


Az egyesület pénteki közleményében jelzi: "azok, akik ezt a döntést hozták, elfelejtették, hogy a birkózást öt kontinens 180 országában űzik. Elfelejtették azt is, hogy a birkózás tradíciói az ókori olimpiák idejére nyúlnak vissza, ahol a műsoron az egyik legnépszerűbb sportág volt."

Az egyesület valótlannak nevezi azt az állítást, hogy a birkózóversenyek a nézők számára érdektelenek, a szabályok értelmezhetetlenek. A szervezet szerint a londoni olimpia birkózóversenyei telt ház előtt zajlottak, a bevezetett új szabályok pedig közérthetőek, és a nézők számára élvezhetővé tették a küzdelmeket.

"Azok, akik ezt a szégyenteljes döntést hozták, nem vették a fáradságot arra, hogy csak öt percig tanulmányozzák az új szabályokat - írta a Halhatatlan Magyar Sportolók Egyesülete. - Úgy gondoljuk, nem szabad megengedni, hogy az olimpiai mozgalom eszmeiségét üzleti érdekek határozzák meg, ezért felhívjuk a többi olimpiai sportág bajnokait, csatlakozzanak tiltakozásunkhoz."

A levélben hangsúlyozzák: az olimpiai játékok műsora birkózás nélkül elképzelhetetlen.

A NOB végrehajtó bizottságának keddi határozata komoly nemzetközi felháborodást váltott ki, Jacques Rogge NOB-elnök azonban nem lepődött meg a heves reakciókon. Elmondta: a NOB számított a reakciókra, s tudták, hogy kritizálni fogják a határozatot, bármelyik sportágat is választják.

Videók