Nagy szívás lesz a 2022-es foci vb

A 2022-es téli olimpia februárban lesz és nem változtatnak az időponton a labdarúgó-világbajnokság miatt Ahmad al-Fahad al-Szabah sejk, az Ázsiai Olimpiai Bizottság kuvaiti elnöke szerint.


Hangsúlyozta: a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) problémája, hogy a 2022-es katari vb-t mely időszakban tartja meg, de nem szabad, hogy ütközzön a hagyományosan februárban esedékes téli játékokkal, melynek időpontja nem mozdítható. Nyolc év múlva Peking vagy a kazah Almati lesz a házigazda, a NOB jövőre dönt.

Katar 2010-ben nyerte el a futball-vb rendezési jogát, de azóta vita tárgya az időpont. Nyáron ugyanis olyan hőség van a közel-keleti országban, hogy a játékosok egészségét szem előtt tartva kockázatos lenne akkor rendezni a tornát. Szóba került már a januári-februári, illetve novemberi-decemberi rendezés is.

Az európai élklubokat tömörítő szervezet, az ECA - amely korábban az év eleji időpontot tartotta jónak - a vb áprilisi-májusi lebonyolítását javasolta. Joseph Blatter, a FIFA elnöke a novemberi-decemberi rendezés mellett állt ki, kizárva annak lehetőségét, hogy nyáron legyen a torna.

Az év eleji vagy végi rendezés ellen a téli sportok képviselői, elsősorban a síelők emelték fel a szavukat, emellett a NOB többször is kérte a FIFA-t, hogy a világbajnokság ne ütközzön a 2022 februári téli olimpiával.

A FIFA végrehajtó bizottsága várhatóan márciusban határoz arról, hogy mikor legyen a vb 2022-ben.

Videók