Kompakt, emberközpontú és kezelhető olimpiát rendeznének Budapesten

Nemzetközi sajtótájékoztatót tartott a Budapest 2024 pályázat elnöke Rióban.


 
Az Olimpiai Parkban található sajtóközpont melletti konferenciateremben a Budapest 2024 pályázat elnöke a megjelent mintegy félszáz újságírót azzal köszöntötte, hogy nemzetközi szinten ez az első ilyen találkozó, így egyfajta kezdet, a végállomás pedig jövőre Limában lesz, ahonnan reményei szerint Budapestre vezet majd az út – utalt arra, hogy a perui fővárosban dönt majd a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) a 2024-es rendezőről.
 
Hangsúlyozta, hogy Budapest kiválasztása esetén biztonságos környezet várná a Magyarországra érkezőket, a rendezés pedig megbízható lenne. Hozzátette, hogy Budapest pályázatával szeretnének bátorítani új városokat és új régiókat. Utalt rá, hogy London, Rio de Janeiro és Tokió mind megapolisz, márpedig a NOB Agenda 2020 programja éppen azért született, hogy közepes méretű városoknak is legyen esélyük a rendezésre. Kiemelte, hogy a pályázat sikere esetén nemcsak Budapesten, de az egész régióban először lenne olimpia.
 
Mizsér Attila, a Budapest 2024 Nonprofit Zrt. sportigazgatója, olimpiai aranyérmes öttusázó arról számolt be, hogy egymáshoz közeli helyszínekre számíthatnának a játékokra érkezők, illetve kiemelte, hogy jó pár sportágat a Duna kötne össze. “Az egész város egy fantasztikus olimpiai park lenne” – ígérte.
 
A sajtótájékoztatóra meghívták Szász Emesét, a riói játékok első magyar aranyérmesét, aki az olimpia jelentette szenvedélyről beszélt, Kovács Ágnes, a Budapest 2024 sportolói bizottságának elnöke, olimpiai bajnok úszó pedig a rendező kiválasztására utalva hangsúlyozta, egy versenyben – amint azt sportolók igazán tudják – csak a teljesítmény számít. “Budapest nem esélytelen. Büszkék vagyunk arra, hogy részt vehetünk ebben a versenyben és elsők akarunk lenni a célnál” – szögezte le Fürjes Balázs. Egyúttal megemlítette, hogy jövőre Budapesten, illetve Magyarországon lesz úszó-világbajnokság, cselgáncs-vb, Forma-1-es futam, Air Race, Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál és 500 ezres létszámot kell kezelni az évente sorra kerülő Sziget Fesztiválon.
 
Fürjes Balázs hangsúlyozta, hogy a NOB jövőre szerinte alacsony kockázatú helyszínt választ, és leszögezte: Budapest ilyen. Arra a kérdésre, előnyt jelenthet-e a szavazásnál, hogy Magyarország kiemelkedően szerepelt az eddigi olimpiákon, úgy reagált: hiszi, hogy a korábbi eredményekkel nem lehet nyerni, de ezek jó alapot jelentenek. “Magyarország az egyetlen nemzet a tíz legeredményesebb közül, amely még nem rendezett olimpiát” – emlékeztette rá az újságírókat.
 

 

Videók