Kizárták a szándékosan vesztő női tollaslabdázókat

Kizárták a londoni olimpiáról azt a - négy párost alkotó - nyolc női tollaslabdázót, aki szándékosan vesztett egy-egy mérkőzésén annak érdekében, hogy a negyeddöntőben kevésbé jó ellenféllel játszhasson.


http://www.london2012.com/mm/Photo/sport/General/01/30/70/51/1307051_M01.jpg

A Nemzetközi Tollaslabda Szövetség (BWF) reggel indított vizsgálatot az ügyben, s egybehangzó sajtóértesülések szerint már a döntés is megszületett, a BWF a tervek szerint délután sajtótájékoztatót tart.

A vád szerint a nyolc sportoló - egy kínai, egy indonéz és két dél-koreai páros - "nem tett meg minden tőle telhetőt" azért, hogy megnyerje aktuális mérkőzését. A világbajnok és világranglista-vezető Jü Jang (Yu Yang), Vang Hsziao-li (Wang Xiaoli) duó például rendkívül látványos módon szenvedett 2-0-s vereséget utolsó csoportmeccsén a dél-koreai Dzsung Ki Ung, Kim Ha Na kettőstől: a kínaiak több szervájukat is a hálóba ütötték, sok ütésükön pedig látszott, hogy szándékosan a vonal mögé céloztak.

A nézők egy idő után hangosan tiltakoztak a kínaiak játéka ellen, amelynek nyilvánvalóan az volt a célja, hogy második helyen végezzenek csoportjukban, így ugyanis nem honfitársaikkal, a D csoport második helyén végzett Tian Csinggel (Tian Qing) és Csao Jun-lejjel (Zhao Yunlei) kellett volna találkozniuk a negyeddöntőben.

Az ügyben Mark Adams, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) szóvivője is megszólalt, s elfogadhatatlannak nevezte a tollaslabdázók viselkedését. Sebastian Coe, a szervezőbizottság (LOCOG) elnöke azt mondta: "lehangoló", hogy ilyen eset megtörténhet az olimpián.

A NOB ugyanakkor közölte, hogy a nyolc érintett sportolónak nem kell hazautaznia.

Videók