Hiába a polgármester lobbija, mégis beadta Róma a pályázatát 2024-re

Budapesthez, Párizshoz és Los Angeleshez hasonlóan Róma is leadta második pályázati anyagát a 2024-es olimpiáért!


 
Virginia Raggi, az olasz főváros polgármestere szeptember 21-én jelentette be, hogy nem támogatja a kandidálást, a római városi tanács pedig szeptember 29-én a döntés mellé állt. Ráadásul - az ötkarikás sportágakkal foglalkozó insidethegames.biz portál beszámolója szerint - Raggi néhány nappal ezelőtt rövid levélben tájékoztatta a Nemzetközi Olimpiai Bizottságot (NOB) az álláspontjukról, és közölte, hogy visszavonja a pályázatot.
 
Az ANSA olasz hírügynökség érdeklődésére a NOB-nál hangsúlyozták, hogy a szabályok szerint a jelentkezést csak a nemzeti olimpiai bizottság vonhatja vissza, a város nem. "Lehet, hogy Róma polgármestere nem ismeri tökéletesen az eljárásainkat" - tették hozzá.
 
Miután határidőre megkapták a pályázat második kötetét, közölték, hogy tisztában vannak a római helyzettel, s tartják a kapcsolatot az Olasz Olimpiai Bizottsággal (CONI) és a szervezőbizottsággal, hogy tisztázzák, mit jelent a polgármester és a városi tanács állásfoglalása a kandidálásra nézve.
 
Ezzel összhangban Thomas Bach a NOB és Giovanni Malago a CONI elnöke kedden Rómában tárgyalt a pályázat sorsáról. A megbeszélésről nem szivárogtak ki részletek, azokat a CONI kedden sajtótájékoztatón osztja meg a nyilvánossággal. A NOB jövő szeptemberben Limában dönt a helyszínről.

Videók