Budapest lehet Európa sportfővárosa

A Fővárosi Önkormányzat pályázatot nyújtott be, hogy Budapest 2019-ben elnyerhesse az Európa Sportfővárosa címet.


A European Capitals of Sport Association (Európai Sport Fővárosai Bizottság - ACES) 2001-ben hirdette meg először az Európa Sportfővárosa címet, a 2019-es pályázatban a magyar város Málagával verseng. A brüsszeli székhelyű ACES október 26. és 28. között hirdeti ki a győztest.

Pénteki sajtótájékoztatóján Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes közölte, Budapest már meglévő sporteseményekre fűzi fel a pályázatát, amely nem igényel külön infrastrukturális fejlesztéseket."Célunk a közösségtudat, az egészséges életmód és a fair play promotálása. A szemlebizottság már jelezte, hogy nagy teljesítménynek tartja a Magyarországon bevezetett mindennapos testnevelést" - közölte. "Ez a pályázat segít Budapest 2024-es olimpiai kandidálásának, médiafigyelmet irányít a városra, és az egész éves aktivitás révén hasznos tapasztalatokra tehetünk szert."

Gian Francesco Lupattelli, az ACES elnöke elmondta: "Az idén Torino viseli a címet, amely évente mintegy 1200 sporteseményt rendez, aztán Prága, Marseille és Szófia következik majd."

Kamuti Jenő, a Budapesti Sportszövetségek Uniójának (BSU) elnöke, aki vendégként volt jelen az eseményen, az MTI kérdésére úgy fogalmazott:  "Mindkét pályázatot olvastam, és erősnek érzem Budapest anyagát. Ezt nemcsak az élsport miatt mondom, hanem sokkal inkább az egyre divatosabb szabadidősport miatt, illetve azért, mert a magyar főváros nagyon sok sportlétesítménnyel rendelkezik."

A városligeti tájékoztatón - melyen vendégként megjelent Schmitt Pál, a Magyar Olimpiai Bizottság tiszteletbeli elnöke - részt vett a nemzetközi bíráló bizottság 11, Budapesten tartózkodó tagja is, akik a hónap elején látogattak el Málagába.

Videók