Borzasztó: az aranyérmes paralimpikonnak buszjegyre sem futja

Döbbenetes teljesítménnyel nyerte meg a magasugrók versenyét a Fidzsi-szigeteki Iliesa Delana a paralimpián: egy lábbal ugorva a 174 centis magasságon is túljutott, ami olimpiai rekord.


Nap mint nap újabb emberfeletti teljesítménnyel rukkolnak elő a londoni paralimpia résztvevői. Miközben a magyar csapat is sorra nyeri az érmeket, a hazaiak már közel hatvannál tartanak, de az olyan nemzetek is bizonyítanak, amelyeknek a versenyzői eddig soha nem végeztek dobogós helyen.A Fidzsi-szigeteki Iliesa Delana például azzal, hogy az egy lábbal versenyző atléták magasugró- viadalán 174 centivel első lett, történelmet írt. Nemcsak olimpiai rekord az eredménye, de hazája első paralimpiai érmét szerezte, sőt, az egész dél-óceániai térség első aranyát. Delana, aki háromévesen, egy buszbalesetben veszítette el egyik lábát, két másik társával együtt teljesítette ezt a szinte felfoghatatlan magasságot, de ő volt az egyetlen, aki rögtön elsőre sikerrel vette az akadályt.Delana egyébként edzőjével, Fred Fatiakival tartózkodik Londonban. Senki nem segíti munkájukat, a lakhelyük és a versenyhelyszín közti utat gyakran gyalog teszik meg, mert nincs pénzük buszjegyre. A tréner a nehézségeket kiemelve beszélt tanítványa sikeréről:

- Ez a siker mindenki számára tanulság
– mondta az edző -, Iliesa megmutatta, hogy tényleg nincs lehetetlen.Az ország elnöke, Ratu Epeli Nailatikau is az emberfeletti küzdelemről beszélt és arról, hogy a siker összekovácsolja az országot. Voreqe Bainimarama miniszterelnök pedig felszólította az országot, hogy Delana jövő heti hazatérését egy emberként ünnepeljék.

 

Videók