A világbajnokságról is eltiltották riói balhéja miatt Lochte-t

Tíz hónapos büntetést kapott Ryan Lochte. Az amerikai úszót azért tiltották el, mert az olimpia alatt hamis feljelentést adott be, és utólag kiderült: a botrányt ő okozta csapattársaival.


A 32 éves úszó akkor került a reflektorfénybe, amikor csapattársaival, Gunnar Bentz-cel, Jimmy Feigennel és Jack Congerrel együtt azt állította: egy benzinkútnál fegyvert fogtak rájuk, és összes értéküket elvették.

A rendőrség figyelmét viszont az keltette fel, hogy a négy úszó tanúvallomása nem fedte egymást, ráadásul a részletek mindig változtak, ahányszor csak elmesélték őket.

A benzinkút biztonsági kamerás felvételeit megnézve már leesett nekik, mi hibádzik: a négy sportoló részegen randalírozott, összetörte a berendezést a wc-ben, és egyenruhás biztonsági őrök voltak, akik a távozásra kérték őket.

Az amerikai úszószövetség így Lochtét tíz hónapra, a többieket pedig négy hónapra tiltotta el a versenyzéstől. ,,A sportolók magatartása elfogadhatatlan volt" - mondta Scott Blackmun, az Olimpiai Bizottság ügyvezetője. ,,Ártatlanul besárazta a vendéglátóinkat, és elterelte a figyelmet az amerikai csapat történelmi mértékű teljesítményétől."

Lochte eltiltása azt jelenti, hogy nem vehet részt majd a 2017-es világbajnokságon, amelyet július 14-30 között rendeznek Budapesten. Ezenkívül nem kapja meg a 4x200-as gyorsváltó tagjaként az aranyért járó 25 ezer dollár (6,8 millió forint) jutalmat az Egyesült Államok Olimpiai Bizottságától, az egyelőre ki nem hirdetett, de ennál jóval nagyobb jutalmat az Amerikai Úszószövetségtől (Londonban ez 75 ezer dollár - 20,5 millió forint - volt), és havi 3250 dolláros (890 ezer forintos) fizetését sem.

Az elmaradt jutalmak mellett megszüntette vele a reklámozást a Speedo, a Gentle szőreltávolító és az Airwave is. A Ralph Lauren szintén ehhez kapcsolódóan jelentette be, hogy nem hosszabbítja meg a nyár végéig tartó szerződését Lochte-val.

Videók