A falmászás és a hullámlovaglás is ott lehet 2020-ban az olimpián

Öt új sportágat javasoltak hétfőn a 2020-as nyári olimpia szervezői az ötkarikás játékok programjába.


A Japánban egyaránt népszerű baseball/softball, illetve a karate mellett a görkorcsolyázás, a falmászás és a hullámlovaglás szerepel az ajánlásban, így a 18 új versenyszámban 474 sportoló vehetne részt az olimpián a hagyományos sportágak viadalai mellett.

"Ez a csomag egyformán tartalmaz hagyományos és fiatalokra fókuszáló sportágakat, olyanokat, amelyek népszerűek Japánban és nemzetközi szinten is" - áll a szervezők közleményében.
 
Eredetileg 26 sportág jelentkezett a szervezőknél, az első szűrőn kiesett például a kötélhúzás, a bridzs, a frizbi vagy a Japánban óriási népszerűségnek örvendő szumó. Akkor a bowling, a fallabda és a vusu harcművészeti sport maradt versenyben a most jelölt öt sportág mellett, ám ez a három már nem "élte túl" a második szűkítést.
 
A NOB jövő augusztusban, a riói olimpia helyszínén dönt arról, hogy mely sportágak kerülnek be a tokiói programba.
 
A Thomas Bach elnök által javasolt, s a NOB által tavaly elfogadott reformcsomag része, hogy az olimpiai házigazdák egy vagy több, náluk népszerű sportágat beemelhetnek a programba, amely ezzel közönség-, illetve szponzorcsalogatóbbá válhat.
 

Videók