Megfigyelőt küld a NOB Brazíliába az olimpia miatt

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) a tervezettnél korábban helyszíni megfigyelőt küld a 2016-os nyári játékok helyszínére, Rio de Janeiróba, az intézkedéstől pedig azt várja, hogy felgyorsuljanak az előkészületek és ne legyen több csúszás az építkezéseknél.


"Nagyon konstruktív légkörben tárgyaltunk a riói szervezőkkel. Hoztunk néhány döntést, hogy felgyorsítsuk a munkálatokat és szorosabban együttműködjünk a szervezőkkel, illetve a brazil kormányzat különböző szintjeivel" - mondta Thomas Bach NOB-elnök a végrehajtó bizottság törökországi elnökségi ülését követően.

A NOB az olimpiai játékokért felelős igazgatót, Gilbert Fellit küldi Rióba, hogy elősegítse azokat a folyamatokat, amelyek által megakadályozhatóak a további csúszások és felgyorsulnak az építkezések. A múlt szeptemberben elnöknek választott Bach az intézkedéssel kapcsolatban hozzátette: mind a szervezők, mind Rio polgármestere üdvözölték a döntést.

"Amit kategorikusan kijelenthetek, minden lehetségest megteszünk, hogy sikeres legyen a riói olimpia. Ez nem sárgalapos figyelmeztetés, hanem biztosítjuk a játékok sikerét, amelyben továbbra is hiszünk" - jelentette ki a német sportvezető. A szervezők közleményükben helyesnek nevezték a NOB kezdeményezését, s hangsúlyozták, "a csapatmunka az egyetlen járható út az előrelépéshez".

Szerdán több nemzetközi sportági szövetség, illetve a NOB újabb és egyre élesedő kritikákat fogalmazott meg az előkészületekkel kapcsolatban, többen már egy "B terv" kidolgozását kérték, mivel van olyan sportcsarnok, amelynek munkálatai még el sem kezdődtek, pedig nyolc sportág versenyeinek is otthont adna.

A NOB már szerdán jelezte, külön munkacsoportokat hoz létre azzal a feladattal, hogy kezeljék a problémákat. Ugyanakkor Mark Adams NOB-szóvivő hangsúlyozta, nincs B terv Rio helyett, de elvesztegetni való idő sincs.

 

Videók