Hirtelen halál a sportban - Fehér Miklós

Fabrice Muamba kis híján tragédiával végződött esete kapcsán szerkesztőségünk feleleveníti a sport hasonló történéseit, melyek nem mindig végződtek szerencsésen. Elsőként a különösképpen nekünk, magyaroknak fájdalmas pillanatokat okozó eseményről, Fehér Miklós haláláról írunk.


"Miki arca hirtelen olyan idegenszerűvé vált, zihálva kapkodta a levegőt, azonnal láttam, hogy komoly dologról van szó" – emlékszik vissza a guimaraesi Djurdjevic a Fehér Miklós halálát megelőző drámai pillanatokra. A támadó nem tévedett: a hatvanadik percben beállított, majd a rendes játékidő utolsó percében gólpasszt adó magyar játékos még mosolyogva vette tudomásul, hogy a játékvezető egy sárgalapot osztott ki neki, majd öntudatlanul összeesett – mint kiderült, megállt a szíve.Csapattársai azonnal segítségére siettek, eközben többen térdre rogyva imádkozni kezdtek, mások – köztük a "Sasok" trénere, Camacho – zokogásban törtek ki. Az orvosok még a pályán, majd a kórházba vezető úton, a mentőautóban is sikeresen újraélesztették Fehért, ám a harmadik szívleállás már végzetesnek bizonyult. Eleinte mindenki szívinfarktusra gyanakodott, azonban a hétfőn elvégzett, négy és fél órás boncolás nem hozott kézzelfogható eredményt, csupán annyit sikerült megállapítani, hogy Fehér testén nem volt sérülés.A testből vett szövetmintákat további elemzésre laboratóriumban vizsgálják. Joao Pablo Almeida, a Benfica orvosa úgy nyilatkozott, hogy hasonló esetek gyakran előfordulnak a mindennapi életben, és ezekkel szemben az orvostudomány általában tehetetlen. Ugyanakkor további részleteket egyelőre azért sem lehet megtudni, mert a klub nem közöl részleteket az eset körülményeivel, illetve a feltételezett halálokokkal kapcsolatban.

Információink szerint Fehér Miklós a halálát megelőző időszakban egy neve elhallgatását kérő futballista barátjának többször panaszkodott arra, hogy rosszul van, és éjjelente nem tud aludni. Ezt megelőzően, mint mondta, a klubnál kötelezték arra, hogy tablettákat szedjen be, vagy injekció formájában közelebbről meg nem határozott szereket vegyen be.
 
Dr. Szilágyi György, a szerencsétlenül járt csatár korábbi sportorvosa, aki hosszú ideig a válogatott mellett tevékenykedett, elmondta: Fehér Miklós tragédiájának nem volt semmilyen előjele. Véleménye szerint lehetséges, hogy az úgynevezett QT-szindróma okozta a focista halálát. "Ez azt jelenti, hogy a szívverés olyannyira szapora, hogy az ütéseket már ki sem lehet venni. Ez egy ritmuszavar. Ezt az elképzelést igazolhatja, hogy Miklóst kétszer visszahozták, mielőtt végleg elvesztettük" – magyarázta a doktor, aki egyébként nem tartja elképzelhetőnek, hogy egy nagy csapat meg merné kockáztatni, hogy tiltólistán lévő szereket használjon fel, és adjon a sportolóinak.


 
Ennek némiképp ellentmondanak az elmúlt évek doppingbotrányai: többek között Caniggia (Roma), Davids (Juventus-a csapat ellen jelenleg is vizsgálat folyik, a vádak szerint a kilencvenes években szervezett módon látták el tiltott szerekkel a játékosokat-) , Kallon (Internazionale) szervezetében mutattak ki doppingot.
 
A QT-szindrómát Peter Swarz Olaszországban élő magyar származású kardiológus írta le először. Megállapítása szerint ez a rendellenesség genetikai eredetű, amellyel akár 120 évig is el lehet élni, de bizonyos hajlamosító tényezők hatására halálokká is válhat. Az egyik ilyen tényező a túlhajszoltság.Dr. Hollósi Miklósné, a Sportegészségügyi Intézet doppinglaborjának vezetője ezzel kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy a szakmán belül vannak olyan vélemények, amelyek szerint akár egy patikában kapható gyógyszer is szélsőségesen felboríthatja a szervezet működését.

Videók