Itt az esély?! Így változik a kvalifikáció a 2026-os focivébére

Nő a létszám, több európai csapat vehet részt. Vajon 40 év után kijut a magyar válogatott?


A 2026-os nyári labdarúgó világbajnokság több szempontból is különleges lesz. A torna mérkőzéseit három országban, Kanadában, az Amerikai Egyesült Államokban és Mexikóban rendezik, immáron 48 csapattal.

Európai részről 54 nemzet vesz részt a selejtezőben, az oroszok ebbe nem tartoznak bele. 12 csoportot alakítanak ki számukra, összesen 16 együttes képviselheti a földrészt.

A csoportgyőztesek mellett még négy hely marad kiadó. A 12 csoportmásodikon túl részt vehet a rájátszásban négy csapat a Nemzetek Ligájából. Utóbbiba azok tartoznak, akik nincsenek a kijutók vagy a második helyen zárók között, közöttük pedig az NL-sorrend differenciál.

Tehát ha Magyarország a harmadik vagy negyedik helyen zár a kvalifikációs csoportjában, de az NL-ben kimagasló eredményei vannak, alighanem bekerül a rájátszásba.

Összesen a négy kiadó helyre tizenhat csapat lesz, a párharcok elődöntő és döntő formájában zajlanak. Tehát ha a válogatottunk nem nyeri meg a csoportját, ellenben részt vesz a rájátszásban, még két párharcot kell abszolválnia a kijutásért.

A pontos részleteket hamarosan ismerteti a FIFA.

 

Borító: David Ramos - FIFA/FIFA via Getty Images

Videók