Nemzetközi botrány készül! Veszélyben a futball Vb rendezési joga.

A 2022-es labdarúgó világbajnokság helyszíne Katar lenne, de a nemzetközi labdarúgó szövetség nagyon komolyan elgondolkodott a rendezési jog elvételén.


A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség azok után, hogy Michel Platini korábbi UEFA elnököt őrizetbe vették, majd később elengedték, elkezdett elgondolkodni azon, hogy megvonja Katartól a 2022-ben általa rendezendő labdarúgó világbajnokság rendezési jogát.
 
A TNT Sports értesülései szerint már sor került titkos találkozókra, a lehetséges új rendezőről. A kérdés már csak az, hogy vajon megvalósul-e az a történelmi tett, hogy egy adott országtól elveszi a rendezési jogot a FIFA.
 
Gianni Infantino FIFA elnöknek történelmi döntést kell kimondania?
 
 
A katari világbajnokság terv szerint 2022. november 21. valamint december 18. között zajlana, amely az európai csapatok számára nem lenne jó, márcsak azért sem, mert ütközne a torna az európai topbajnokságokkal.

Egy rendezési jog elvétele bár nagyon ritka, nem az első eset lenne. A FIFA 1974-ben határozott arról, hogy a világbajnokságot Kolumbia rendezheti meg, majd 1982 végén a kolumbiai vezetés bejelentette, hogy nem tudják megrendezni a tornát. A FIFA döntéshelyzetbe került, és Kanadát és az Egyesült Államokat megelőzve Mexikót választották a világbajnokság helyszínéül.
 
A számos kritika miatt most hasonlóra kerülhet sor, de az ügy jogi rendezése egészen biztosan rendkívűl bonyolult lesz és feltehetőleg nagy viharokat fog még kavarni. 
Az azonban egyre valószínűbb, hogy az UEFA a saját renoméja érdekében drasztikus lépésre fog kényszerülni.
 
fotó: Getty Images, Facebook.com/Fifa World Cup Quatar 2022

 

Videók