A FIFA-nak meg kell húznia a határt a szaúdi futball miatt?

Nem volt könnyű, ezt ők is elismerték, de nagyon világosan fogalmaztak: "A világ 300 legjobb játékosát akarjuk", ami egy jövőbeli cél, de apránként úgy tűnik, hogy több mint álom, és valósággá válhat.


Tavaly decemberben jött a bejelentés, miszerint Cristiano Ronaldo csatlakozik az Al Nassrhoz, sokan nem hitték el a hírt. A portugál volt az első, aki megérkezett az arab ország azon törekvésébe, hogy a világ legjobb bajnoksága legyen, és hogy megmutassa, milyen változások jönnek Szaúd-Arábiában.

Aztán jött Karim Benzema, egy CR7-hez hasonló veterán, de most már fiatal tehetségek érkeznek. A játékosok és az edzők meggyőzésére szolgáló érv nem más volt, mint a pénz. Nagyon sok pénz.

Gabri Veiga (21 éves) érkezése megkongatta a vészharangokat. A félelem attól, hogy mi történhet az elkövetkező napokban és hónapokban, már most eluralkodott az európai labdarúgásban, amely belátta, hogy a Szaúd-Arábia Liga gazdasági ereje ellen nem tehet semmit. A kérdés az, hogy vannak-e határai annak, ami történik. Minden piac más és más, és megvannak a maga szabályai, a FIFA-nak pedig nincs hatalma arra, hogy a helyi ligák vagy a helyi bajnokságok határait meghatározza. A szaúdi kormány több százmilliós injekciója megállíthatatlanná tette őket, egészen addig, amíg a pénz el nem fogy.

Amit a FIFA ellenőriz, az az, hogy minden aláírt megállapodást teljesítsenek, és az átutalt pénzek célba érjenek, de minden bajnokság maga határozza meg a saját szabályait, amikor a kiadásokról és a gazdasági ellenőrzésről van szó. Minden, ami az átigazolásokkal és transzferekkel kapcsolatos, a FIFA hatáskörébe tartozik, de a csapatok költekezése nem, amíg azok elszámoltathatóak. Mind a FIFA, mind az UEFA figyel mindent, ami az országban és az arab futballban történik, de semmit sem tudnak tenni a gazdasági ámokfutás megállítása érdekében.

A szaúdi Pro Liga valódi célja lehetetlennek tűnt. Nem volt könnyű, ezt ők is elismerték, de nagyon világosan fogalmaztak: "A világ 300 legjobb játékosát akarjuk", ami egy jövőbeli cél, de apránként úgy tűnik, hogy több mint álom, és valósággá válhat. Mohammed Bin Salman herceg nagyon világosan fogalmazott. A szaúdi kormány különböző alapokon keresztül kinyitotta a pénztárcáját, és segíti a csapatokat abban, hogy top játékosokat szerződtessenek.

A pénz mindent mozgat, a profi sportban pedig még inkább. Szaúd-Arábia úgy döntött, hogy támadásba lendül, és nem volt elég nekik, hogy egy olyan csapat tulajdonosai lesznek, mint a Newcastle United. Az a szándékuk, és sikerrel is járnak, hogy a labdarúgást a szaúdi országba hozzák, amint azt a már érkezett játékosok listája is mutatja, amelynek élén Gabri Veiga áll. Neymar, Bono, Kessie, Firmino, Mané, Fabinho, Mahrez...

Borítókép: Yasser Bakhsh/Getty Images

Videók