Neymar is érintett az adócsalásban!

Spanyol ügyészek, a korábbi Barcelona elnök, Sandro Rosellhez hasonlóan, a mostani vezetőt, Josep Maria Bartomeut is ki akarják vizsgálni adócsalás miatt.


Rosell, Neymar és Bartomeu

A spanyol Legfelsőbb Bíróság vizsgálatot kezdeményezett a Barcelona, és a csapat jelenlegi elnöke ellen, aki állítólag 2,8 milliós adócsalást követett el 2014-ben, melynek köze lehet Neymar leigazolásához is.

Az ügyészség hivatalos tájékoztatásában részletesen kifejti az ügyet, továbbá arra kéri a Barcelona korábbi elnökét, Sandro Rosellt, hogy álljon bíróság elé a szabálytalanságok megszegése miatt. Az ügyészek szerint Neymar átigazolásának teljes költsége 94,8 millió euró volt (82,7 millió átigazolási díj és 12,1 millió adók), ami jóval meghaladja a Rosell által bevalott, 57,1 millió eurót.

Az ügyész, José Perals továbbá arra kérte a bíróságot, hogy külön vizsgálják ki a jelenlegi elnök, Bartumeu ügyeit, aki állítólag 2,8 millió eurót csalt el 2014-ben.

Az ügyészek azt állítják, a klub nem fizetett ki 2,4 millió adót 2011-ben, és további 6,9 milliót 2013-ban, amíg a játékos Brazíliában élt. Addig mennek, hogy Rosell szerintük elrejtette a valós számadatokat, melyek végül nem kerültek be a Barcelona számlái közé. Többen állítják, hogy Rosell különféle számlákra fizette ki az átigazolási pénzt, melyeket aztán teljesen más területekre csoportosított. Összesen négy szerződést írt alá a Santosszal, és hetet Neymarral, a képviselőjével és különböző vállalatokkal.

Rosell megegyezett Neymar apjának cégével, hogy 2014-ben igazolják le a játékost. Emellett aláírtak egy kölcsönszerződést is, melyben 10 millió eurós fizetés volt megjelölve, ami után 2,4 milliót kellett volna adóban befizetni. Ezután 2013-ban, hogy Neymar nehogy elálljon a megállapodástól, Rosell megegyezett a Santosszal, hogy 17,1 milliót fizet a játékos jogaiért.

Ezeken kívül további három szerződést írt a Santos és a Barcelona: 7,9 milliós együttműködés; 4,5 milliós barátságos mérkőzés, plusz a Santos résztvétele a Gamber-kupán; és egy 2013-as levélben, Rosell és Bartomeu megegyeztek, hogy további 2 milliót kap Neymar, ha az első háromba kerül az Aranylabda-szavazáson.

Ezek mellett még hét szerződést kötöttek Neymarral, és az apja cégével, melyek kiváltották a 2011-es megállapodást: 8,5 millió munkáért, 1,5 millió közvetítési jogok, 645 ezer az ügynökségnek, 2 millió a megfigyelőknek, és 4 millió egyéb ügynöki munkára.

A vizsgálat akkor oldódhat meg, ha Rosell és a Barca elfogadja a vádat és büntetést kér, amivel elkerülik a tárgyalást. A klub már pótlólag kifizetett az adóhatóság felé 13,5 millió eurót, hogy elsimítsák az ügyet, de úgy tűnik, az ügyészeknek még mindig nem tetszik valami.

Videók