Jordi Alba: nem akarok hülyét csinálni magamból

A Barcelona játékosa úgy érzi, kiérdemelte a tiszteletet.


A Barcelona védője, Jordi Alba az El Larguero című lapnak adott exkluzív interjújában megerősítette, hogy a 2024-ben lejáró szerződésének hátralévő idejére maradni szeretne a klubnál.

Alba jövője a nyári átigazolási időszak óta sok vitát váltott ki, amikor a Barca megpróbálta eladni őt az Internek az átigazolási időszak záró szakaszában. A veterán balhátvéd azonban nem volt hajlandó távozni, de a játékideje ebben a szezonban visszaesett. Xavi Hernandez vezetőedző ugyanis Alejandro Balde-t tette meg elsőszámú balhátvédnek. Ráadásul magas fizetése miatt a hírek szerint a Barcelona szívesen megszabadulna Albától, hogy könnyítsen anyagi terhein.

Miközben a jövője körüli pletykák továbbra is kavarognak, Alba világosan megmondta, hogy hol áll a helyzethez.

„Szerződésem van a Barcával, és úgy érzem, hogy 2024 júniusáig képes vagyok segíteni a klubnak. Kiérdemeltem a tiszteletet. Ha úgy látom, hogy nem állok készen arra, hogy a Barcában játsszak, én leszek az első, aki távozik. Nem akarok hülyét csinálni magamból” – mondta Alba.

A spanyol válogatott játékos a nyáron a klubnál maradásáról szóló döntésével kapcsolatban így nyilatkozott.

„Mindig is bíztam magamban, és tudom, mit tudok nyújtani. Sokat fejlődtem ahhoz képest, amikor idejöttem. Mindenki a csatárokat figyeli, mert ők lövik a gólokat, de fejlődtem, és ezt azok, akik figyelnek, felismerik. Sok minden történt, de úgy döntöttem, hogy maradok. Ennyi az egész.”

Arra a kérdésre, hogy úgy érzi-e, hogy a Barcelona ki akarta őt rakni, így válaszolt.

„Senki nem mondott nekem semmit az Interről. Persze tudom, hogy kiszivárognak a hírek. Régóta ott vagyok, és ismerem a klub környezetét. Kiérdemeltem a tiszteletet azoktól a szakmai emberektől, akikkel nap, mint nap együtt dolgozom a klubnál, legyen szó a stábról vagy a kollégáimról. Ebben az értelemben tiszta a lelkiismeretem. Aztán, amiről az emberek beszélnek…”

A klub közgyűlésén Joan Laporta, a Barcelona elnöke úgy tűnt, célba vette a klubvezetőket, amiért nem egyeztek bele, hogy nyáron csökkentsék a fizetésüket, és anyagilag segítsék a csapatot. Alba azonban úgy érezte, hogy ezek a megjegyzések nem voltak a legjobban megfogalmazva, ugyanakkor azt is hozzátette, hogy ő mindig minden lehetséges módon segített a klubnak, amikor erre felkérték.

„Nem azonosultam azzal, amit Laporta mondott. Amikor a klub segítséget kért tőlem, én megadtam, senki sem állíthat mást. Nagyon őszinte ember vagyok, és ezt lehet szeretni többé-kevésbé. Segítettem, amiben tudtam, bármi is volt az. Arra gondoltam, hogy mi a legjobb a klubnak, barcelonai vagyok, fontos számomra a csapat. Amit kértek tőlem, azt megtettem.”

Albát a Xavival való kapcsolatáról is kérdezték, és arról, hogyan működnek a dolgok most, hogy a korábbi csapattársból a menedzsere lett.

„Nagyon jóban vagyok Xavival, bár ez egy másfajta kapcsolat, mint ami korábban volt, mert most ő az edzőm. Nagyon jó az elképzelése a játékról, és jó úton járunk.”

Alba kitért hosszú ideje csapattársa, Gerard Pique visszavonulására is, aki sokakat meglepett azzal a döntésével, hogy a hónap elején szögre akasztja a cipőjét.

„Tudtam Piqué ötletéről, de az időzítésről nem. Nagyon meglepődtem. Jól tette, hiszen senki sem tudott róla, és akkor tette, amikor akarta. Ez egy személyes döntés, és szerintem helyes. Mindenki tiszteletét kiérdemelte, és ő így döntött, szép búcsú volt.”

Annak ellenére, hogy klubjában kevesebbet játszik, Alba továbbra is élvezi Luis Enrique spanyol menedzser bizalmát.

„Luis Enrique megmutatta nekem, hogy bízik bennem. A Barcánál sok címet nyertünk együtt, és itt ismét ez a célunk. Jól teljesítettem, amikor idejöttem, és most is behívott, amikor a klubomnál bonyolultabb a helyzet. Nem mondtam neki semmit, amikor megláttam a listát, de nagyon hálás és izgatott vagyok. Mindannyian, akik itt vagyunk, nagyon szerencsések vagyunk. Természetesen megnyerhetjük a világbajnokságot.”

Kezdődik a világbajnokság. Itt az ideje egy kis játéknak. Ki lesz a Sport365 világbajnokságának világbajnoka? Csatlakozzatok a képre kattintva!

Borítókép: Oliver Hardt – FIFA/FIFA a Getty Images

Videók