Játszhat a Girona jövőre a Bajnokok Ligájában?

A spanyol listavezető és BL-címvédő Manchester City ugyanahhoz a csoporthoz tartozik.


A topligák legnagyobb idei meglepetése a Girona, amely a legutóbbi fordulóban idegenben győzte le a Barcelona csapatát és két pont előnnyel vezeti a spanyol bajnokságot. Bár messze még a vége, ha tartja formáját az együttes, jövőre indulhatna a BL-ben.

De vajon a Girona, mint a Manchester City fiókcsapata, egyáltalán játszhat-e a Bajnokok Ligájában, ha a Manchester City is ott van?

A Girona 2017-ben vált a City Football Group részévé. Az UEFA akkor engedélyezte, hogy egy csoport több klubot is birtokoljon az európai futballban. A City tulajdonosai azóta anyagilag és személyi téren is támogatják ezt a kisebb spanyol klubot.

A Citynek csökkentenie kell a befolyását
Az UEFA-nak természetesen van egy szabálya, amely megakadályozza, hogy két olyan klub, amelynek ugyanaz a többségi tulajdonosa van, ugyanabban a versenyben szerepeljen. De ha a Gironáról és a Cityről van szó, léteznek legális módszerek az UEFA szabályainak kijátszására. A City Group ugyanis még a Girona tulajdonrészének felét sem birtokolja, hanem a részvények 47 százalékát.

Kellemetlennek tűnik, hogy az igazgatótanács elnöke Pere Guardiola, Pep Guardiola testvére. Ahhoz, hogy a Girona a Bajnokok-ligájában játszhasson, a Cityhez köthető összes elnökségi tagnak le kellene mondania posztjáról. Emellett a kluboknak korlátozniuk kellene a játékosok kölcsönös kereskedelmét, hogy bizonyítsák, nincs köztük intenzív együttműködés.

Ez már korábban is megtörtént
Nem ez az első eset, hogy a közös tulajdonlás kérdése felmerül. A Red Bullhoz tartozó lipcsei és salzburgi csapat minden probléma nélkül játszik együtt a Bajnokok Ligájában, három évvel ezelőtt pedig a Milan és a Lille játszott egymás ellen az Európa Ligában, pedig ugyanaz a tulajdonosuk. Az UEFA ellenőrzést végzett, és nem talált szabályszegést.

Magyar vonatkozású eset is akad, az azonos tulajdonosi körbe tartozó Puskás Akadémia és NK Osijek esetében az eszéki klub vezetésében történtek változások, hogy a két klub szerepelhessen a nemzetközi színtéren.

Borítókép: Alex Caparros/Getty Images

Videók