A klub hagyományainak köszönheti állását a Barca trénere

Nem egykönnyen válnak meg az edzőktől.


Az elnök, Josep Maria Bartomeu világossá tette, hogy kitart Ernesto Valverde mellett, így ő irányíthatja a következő szezonban is a Barcelonát, és a vezetőséggel remélik, megismétli az eddig mutatott sikereket. (Két bajnoki cím, egy kupa diadal.) A tréner valószínűleg a klub filozófiájának is köszönheti, hogy nem kellett távoznia a Liverpool elleni blama és az elvesztett kupadöntőt követően:
 
A katalán óriás nem rúgott ki edzőt Louis van Gaal 16 évvel ezelőtti menesztése óta. Ez alatt hat tréner fordult meg a csapat kispadján.
 
A hollandtól 2003 elején vált meg a klub, ezzel második regnálásának lett vége a gránátvörösöknél. Tőle Radomir Antic vette át a stafétát, aki elnyerte a Barcelona vezetőségének bizalmát. Azonban az elnök választások során nem volt szerencséje, hiszen új vezetés, és Joan Laporta került a klub élére, akik mással képzelték el a folytatást, így nem véglegesítették szerződését.. 
 
Ez az új tréner volt Rijkaard, aki ismét sikerre vezette a katalán csapatot. Bajnokot és BL-győztest csinált a jóformán középcsapatból. Igaz legtöbben utolsó szezonjára emlékeznek, amikor már sem a játék, sem az eredmények nem voltak kielégítőek, de Laporta így sem menesztette, csak megvárta, hogy lejárjon a szezon végén a szerződése. 
 
Ezt követően hozta meg talán legjobb döntését Joan Laporta, és a klub történetének talán legjobb edzőjét nevezte ki a csapat élére: Pep Guardiolát, akivel addig elképzelhetetlen magasságokba repült a csapat. Négy évet töltött a padon 2008 és 2012 között. Önszántából távozott egy kevésbé sikeres évet követően annak ellenére, hogy hosszabbítottak volna vele.
 
Guardiolától asszisztense Tito Villanova vette át a csapatot, azonban őt szörnyű betegsége regnálása alatt is távol tartotta a padtól, így lemondani kényszerült. Nem sokkal később pedig az örök futballpályákra távozott. 
 
A padot az argentin Tata Martino örökölte, amit talán a Barcelona szurkolók a mai napig nem értenek. Az új tréner bizakodásra okot adó első szezont produkált, de a várt eredmények így is elmaradtak. Végül ő döntött úgy, hogy elhagyja a Camp Nout egy évvel a szerződése lejárta előtt. 
 
Ezt követően újabb Barcelona ikon, újabb rendkívül sikeres edző Luis Enrique ült a padra, aki megismételte Guardiola sikereit, és ismét triplázott a csapattal, de a nyomás és saját bevallása szerint a fáradság miatt három évet követően távozott a csapat éléről úgy, hogy neki is új szerződést ajánlottak.
 
Végül itt van Valverde, akivel első szezonjában duplázott, majd ismét bajnok lett a katalán óriás. Azonban mind a játékra, mind a klub filozófiájának hátrahagyására panaszkodnak a rajongók regnálása alatt, melynek legsúlyosabb mélypontját a két BL-búcsú jelenti. Valószínűleg nem sok csapat élén maradhatna egy tréner hasonló vereségek után, még ha bajnokságot is nyer. Tavaly például Unai Emery-nek kellett elhagynia a PSG-t hasonló körülmények között, míg idén a Juve vált meg Massimiliano Allegritől a bajnoki cím ellenére is.
Fotó forrása: Denis Doyle/Getty Images

Videók