A Barcelona támogatja az elszakadásról szóló szavazást

A Barcelona az első intézmények között állt ki a döntéshez való jog mellett - közölte a klub egy pénteki nyilatkozatban.
A katalóniai autonóm terület kormánya november 9-én akarja feltenni a kérdést a lakosságnak, hogy akarja-e a terület önálló állammá válását, de a spanyol alkotmánybíróság felfüggesztette a szavazást arra hivatkozva: meg kell vizsgálni, hogy az nem mond-e ellent az alkotmánynak.

Javier Tabas, a spanyol liga elnöke előző nap kijelentette, hogy a Barcelonát és a régió más labdarúgó csapatait kizárhatják a spanyol bajnokságból, ha Katalónia önálló állam lesz. Emlékeztetett arra, hogy országa sporttörvénye csak egyetlen nem spanyol területnek, Andorrának engedélyezi a részvételt a spanyol bajnokságban és más, hivatalos versenyeken.

Ha Katalónia függetlenné válik, meg kell változtatni a törvényt ahhoz, hogy az ottani klubok, köztük például az Espanyol vagy a második vonalban játszó Girona visszatérhessen a spanyol bajnokságba - mondta.

Karim Benzema, a Real Madrid játékosa azt mondta, hogy szeretné, ha Barcelona megmaradna a bajnokságban, amelynek történetét ez a két csapat uralja. Szükségünk van rá a ligában - jelentette ki.

A függetlenségi mozgalom egyik fókuszpontja a Camp Nou, a Barcelona otthona. A meccseken mindennaposak az elszakadást követelő bekiabálások. Gerard Piqué, a csapat egyik védőjátékosa nemrég részt vett egy hatalmas tömegtüntetésen, amelyet a népszavazás támogatására tartottak. A függetlenség mellett van Pep Guardiola edző is.

A felmérések azt mutatják, hogy a 7,7 milliós lakosságnak mintegy fele támogatja, hogy vessenek véget a több évszázados kapcsolatnak Spanyolországgal.

Videók