A Barcelona focistái újabb felajánlást tettek - ezúttal kollégáiknak

Hírek a koronavírus-járvány miatt bekövetkező újabb halasztásokról, változásokról. Újra edz a Dortmund.


Az FC Barcelona labdarúgói azok után, hogy lemondtak fizetésük hetven százalékáról, bejelentették: további anyagi hozzájárulást adnak azért, hogy a klubnál dolgozók a vírushelyzet alatt teljes fizetésüket megkaphassák.

Miközben a nemzetközi sportszövetségek újabb halasztásokra kényszerülnek a koronavírus-járvány következtében, a folytatást illetően is további forgatókönyvek készülnek világszerte.

Várhatóan szerdán jelentik be a szervezők, hogy a koronavírus-járvány miatt törlik az idei wimbledoni tenisztornát. Dirk Hordorff, a Német Tenisz Szövetség alelnöke az olimpiai sportágakkal foglalkozó insidethegames.biz portálnak azt mondta, a döntés gyakorlatilag már megszületett, a wimbledoni torna testületi ülése tulajdonképpen csak rábólint erre. Megjegyezte, a szervezőknek gyakorlatilag nem volt más választásuk, ugyanis a járvány miatt elképzelhetetlennek tartja, hogy a június 29. és július 12. közötti időszakra tervezett versenyre helyreállnak a világban az utazási szokások, márpedig az All England Lawn Tennis Clubba ilyenkor százezrek látogatnak el.

A Német Labdarúgó Liga kedden tart virtuális közgyűlést, az európai szövetség (UEFA) videókonferenciájára pedig szerdán kerül sor. A téma mindkét esetben az elhalasztott, elmaradt mérkőzések pótlása, a lehetséges új ütemtervek megvitatása lesz. Az UEFA-nál két munkacsoport is vizsgálja a versenysorozatok befejezésének forgatókönyveit, a szerda délutáni konferenciahívásban mind az 55 tagszövetség főtitkára részt vesz majd.

Michele Uva, az UEFA olasz alelnöke közölte: garantálják, hogy minden nemzeti szövetség önállóan dönthet a saját bajnokságai sorsáról, így arról is, hogy mely csapatokat delegálják az európai kupákba, és melyek esnek ki alsóbb osztályba.


A dél-koreai labdarúgóliga hétfőn tartott egyeztetésén a 12 klub vezetője megegyezett, hogy lerövidítik a szezont. A legfontosabb kérdés továbbra is az, mikor kezdődjön a bajnokság, és meddig tartson, erről azonban nem sikerült megállapodniuk. A küzdelmek február 29-én rajtoltak volna. Normál esetben egy csapat 38 meccset játszik a december elejéig tartó idényben.

Az Atlanta United elnöke, Darren Eagles szerint az észak-amerikai profi labdarúgóliga (MLS) továbbra is kitart amellett, hogy teljes szezont játsszanak idén. A sportvezető azt mondta, az MLS-nek "szerencséje van", hogy nem a hagyományos őszi-tavaszi rendszerben bonyolítja a küzdelmeit, ugyanis így több idő marad a találkozók pótlására. A liga eredetileg március 12-én kezdődött volna, a jelenlegi tervek szerint május 10-én rajtolna a bajnokság, amelybe több hétközi fordulót is beiktatnának. A rájátszás november közepén kezdődne, a fináléra december közepén kerülne sor a jelenlegi tervek szerint.

A Borussia Dortmund labdarúgói bő kéthetes kényszerszünet után hétfőn ismét edzésbe álltak. Lucien Favre vezetőedző a Brackelben - Dortmund külvárosában - lévő edzőközpontban két csoportra osztotta a keretet, amelyből a sérült Marco Reus továbbra is hiányzik.


A Borussia Dortmund játékosai edzés közben - március 10-én (Fotó: Alexandre Simoes/Borussia Dortmund via Getty Images)

Az Albán Labdarúgó Szövetség a kormánytól vár anyagi segítséget, mivel a bajnokságok leállása óta a klubok jelentős összegektől estek el a jegybevétel-kiesés, a szponzorpénzek és a televíziós közvetítések jogdíjainak elmaradása miatt. A szervezet levélben hívta fel a kormány figyelmét arra, hogy az albán futball gyakorlatilag megbénult, az egyesületek mellett az akadémiák működése is veszélybe került, szakemberek és játékosok ezrei maradtak munka nélkül.

Angliában 66 alacsonyabb osztályú klub írta alá azt a nyílt levelet, amelyet az ország labdarúgó-szövetségének (FA) címeztek. Az érintettek azt nehezményezik, hogy az FA a harmadosztálynál alacsonyabb ligákat - illetve a női bajnokságokat - azonnali hatállyal befejezettnek nyilvánította, az eredményeket pedig törölte. Ennek eredményeképpen 91 különböző pontvadászatban nem hirdetnek majd bajnokot, illetve nem lesznek kiesők és feljutók. A levelet aláíró csapatok szerint az FA-nek nem kellett volna ilyen gyorsan döntést hoznia az ügyben, és kérik a szervezetet a közös álláspont kialakítására.

A Nemzetközi Triatlon Szövetség (ITU) szerette volna, hogy a jövő évre halasztott tokiói ötkarikás játékokat az év korábbi szakaszában rendezzék, elkerülve ezzel a nyári hőséget, ám elfogadja a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) hétfői döntését, miszerint 2021. július 23-án kezdődik és augusztus 8-ig tart majd az olimpia. A határozatot valamennyi sportszövetség elfogadta, így a Marisol Casado irányította ITU is. A spanyol sportvezető leszögezte: "jövőre pazar játékokra kerül majd sor Tokióban".

A Magyar Íjász Szövetség arról tájékoztatta az MTI-t, hogy az európai szövetség - elsődlegesen a biztonságot és az egészséget szem előtt tartó - hétfői határozata alapján júliusig hat kontinentális viadalt felfüggesztett, köztük az Európa-bajnokságot, amelynek május 20. és 26. között Antalya adott volna otthont. A bejelentés szerint a világjárvány okozta helyzet változásának függvényében döntenek majd arról: a töröltek közül mely versenyeket pótolják, és melyek maradnak el végleg a zsúfolttá váló versenynaptár miatt. Eközben a nemzetközi szövetség arról döntött, hogy június végéig felfüggeszti valamennyi versenyét.

Egyeztetett a jövő évre halasztott olimpia sikeres előkészítéséről az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója, Tedrosz Gebrejeszusz, valamint Abe Sindzó japán miniszterelnök. A 45 perces beszélgetés során a WHO etióp első embere kifejezte támogatását az ötkarikás játékok egyéves halasztásával kapcsolatban, míg az ázsiai szigetország vezetője hangsúlyozta: Japán kész együttműködni más országokkal azon gyógyszerek és oltások kifejlesztésében, amelyekkel megállítható a Covid-19 járvány.

Borítókép: Xavier Bonilla/NurPhoto via Getty Images
 

Videók