A spanyol liga elnöke keményen kritizálta a City-t és a PSG-t

Az európai labdarúgás vezetői sem maradtak ki.


Az állami tulajdonú topklubok működését bírálta kedden Javier Tebas, a spanyol labdarúgóliga elnöke.
 
"Az állami klubok olyan veszélyt jelentenek, amelyet a labdarúgás még soha nem látott. Működésük során teljes mértékig figyelmen kívül hagyják a szabályokat, és komoly a kockázata, hogy a pénzügyi doppinggal katasztrofális szintre duzzasztják a piacot" - mondta Tebas.
 
A La Liga elnöke az angol bajnok Manchester Cityre és a francia aranyérmes Paris Saint-Germainre utalt, előbbiben az Abu Dhabi United Group 87 százalékos részesedéssel rendelkezik, utóbbinak pedig a Qatar Sports Investment a tulajdonosa.
 
Tebas hangsúlyozta, az európai labdarúgás vezetőinek sokkal szigorúbb pénzügyi ellenőrzésre, és az állami tulajdon korlátozására kellene törekedniük, illetve szigorúbb büntetésekre is szükség lenne az eltúlzott költekezés ellen, mert a jelenlegi rendszernek nagyon gyenge elrettentő hatása van.
 
A sportvezető leszögezte, a spanyol klubok az ország pénzügyi szabályai miatt nem állhatnak állami tulajdonban, nem halmozhatnak fel adósságot, és nem verhetik fel az árakat. Elismerte, hogy az FC Barcelona és a Real Madrid mindig többet költött, mint riválisaik, de soha nem kaptak állami támogatást, és pénzügyileg mindig felelősségteljes módon működtek.
 
"Nagy klubok mindig is léteztek Európában, de torzulást okozhat, ha nincs pénzügyi ellenőrzés. Spanyolországban az elmúlt években éppen arra törekedtünk, hogy az adósságszintet történelmi mélypontra csökkentsük" - nyilatkozta Javier Tebas.
 
Fotó: Carlos Alvarez/Getty Images

Videók