Napokkal a Zenit sztárigazolása után, már az eladásán gondolkodnak

A szurkolók nem fogadták el a bőrszínét.


A napokban a Barcelonát lecserélő Malcom máris távozhat a Zenit Szentpétervártól, mivel a klub egy szurkolói csoportja bőrszíne miatt támadták a bemutatása alkalmával.
 
Malcom 40 millió euróért került a Zenithez, miután egy évet töltött a Barcelonánál, de az orosz címvédő máris azon töri a fejét, hogyan válhatna meg a braziltól, miután a szombati meccsen egy banneren üzentek a szurkolók: “Köszönjük a vezetőinknek, hogy hűek a hagyományainkhoz.” – volt olvasható, ami ironizálva emlékeztette a Zenitet arra, hogy korábban nem voltak hajlandóak afroamerikai játékost igazolni.
 
Bár a Zenit nem tett hivatalos bejelentést az ügyben, az orosz Ria Novosti azt írja, hogy a klub már januárban tovább küldené Malcomot, hogy megnyugtassa szurkolóit. “Zenit eladhatja Malcomot januárban, mert problémája akadt a rasszizmussal. A szurkolók nem fogadták el,” írják az oroszok egy brazil forrás alapján.
 
Az afroamerikai játékosok ellen irányuló rasszista támadások nem ritkák Oroszországban, és pont a Zenit stadionja volt, ahol a francia válogatott játékosainak, főként Paul Pogbának és Ousmane Dembélének majomhuhogásokkal üzentek a világbajnokság előtti barátságos meccsen. Annak ellenére, hogy a torna nagyobb incidens nélkül lezajlott, az afroamerikai játékosok komoly támadások elszenvedői az orosz bajnokságban, néha pont a saját klubjuktól. Tavaly a Spartak posztolt egy képet Pedro Rocháról, Fernandóról és Luiz Adrianóról a Dubai edzőtábor alatt azzal a szöveggel,: “Nézd, hogy olvad a csoki a napon.”
 
A rasszista megnyilvánulások ellen viszont semmilyen igazi lépést nem tesznek az orosz stadionokban, annak ellenére, hogy az ezeket vizsgáló szervezet több mint 100 esetet regisztrált a vb-t megelőző két szezonban.
 
A vb orosz nagykövete, a korábbi Chelsea középpályás, Aleksey Smertin, aki mind a Spartak, mind a Lokomotiv Moszkvában megfordult, visszautasította, hogy a rasszizmus jelen lenne az országban, állítva “nem létezik.”
 
"A rasszizmus Oroszországban olyan, mint a divat," – mondta már a világbajnokság előtt. - "Külföldről érkezik, más országokból. Korábban nem is lehetett hallani. Tíz éve, néhány szurkoló korábban talán banánt dobott a feketéknek – de ezt csak szórakozásból tették.”
 
Fotó: Mike Kireev/NurPhoto via Getty Images

Videók