Az UEFA "alapos vizsgálatot" indított a rasszista botrány miatt

Erdogan török elnök a Twitter-oldalán úgy fogalmazott, reméli, hogy az európai szövetség megteszi a szükséges lépéseket.


Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) "alapos vizsgálatot" indított a negyedik játékvezető állítólagos rasszista megjegyzése miatt kedd este félbeszakított, és szerdán (ma) pótlásra kerülő Paris Saint-Germain - Basaksehir Bajnokok Ligája-csoportmérkőzésen történtek miatt.

A H csoport párizsi összecsapásának 13. percében a vendég török együttes másodedzője, Pierre Webo reklamálásért piros lapot kapott a román játékvezetőtől. Ezután a Basaksehir játékosai és stábja azt állította, hogy a negyedik bíró rasszista megjegyzést tett a kameruni szakemberre. Tíz perc vita után mindkét csapat elhagyta a játékteret, a mérkőzés félbeszakadt, a pótlásról, és az új játékvezető stáb kijelöléséről pedig később döntött az UEFA.


(Kép: Xavier Laine/Getty Images)

A Paris Saint-Germain - amelynek Löw Zsolt a másodedzője - és a Basaksehir is közleményben erősítette meg, hogy a futballisták azért vonultak le a pályáról, mert a negyedik játékvezető rasszista megjegyzést tett Webóra.

"Az UEFA a két klubbal lefolytatott egyeztetés után úgy döntött, hogy a mérkőzésből hátralévő időt másnap, új játékvezetői stábbal játsszák le a felek" - írta kedd este az európai szövetség.


A televíziós visszajátszások alapján a negyedik bíró, Sebastian Coltescu, Webo reklamálásakor románul azt mondta Ovidiu Hategan játékvezetőnek: "Az a fekete ott, menj és nézd meg, ki ő. Az a fekete ott, nem lehet így viselkedni."

Ezután a Basaksehir afro-amerikai cserejátékosa, Demba Ba az oldalvonalnál többször is megkérdezte Hategant, hogy "miért mondja, hogy fekete?", majd a televíziós közvetítésben Presnel Kimpembe, a PSG francia védője volt látható. Kimpembe azt mondta: "Komolyan mondja? Akkor bemegyünk, ennyi volt, bemegyünk az öltözőbe."

 


(Kép: Julien Mattia/Anadolu Agency via Getty Images)

"A rasszizmusnak és a diszkriminációnak semmilyen formában nincs helye a labdarúgásban" - olvasható az UEFA közleményében, Recep Tayyip Erdogan török elnök pedig a Twitter-oldalán úgy fogalmazott, reméli, hogy az európai szövetség megteszi a szükséges lépéseket.

"Feltétlenül ellenezzük a rasszizmust és a diszkriminációt a sportban, és az élet minden területén" - írta Erdogan.


A Basaksehir később az UEFA "No to Racism" ("Mondj nemet a rasszizmusra") logóját tette ki a Twitter-oldalára, a bejegyzést pedig a PSG is megosztotta.


"A PSG több mint 15 éve vezeti a diszkrimináció elleni küzdelmet, és a továbbiakban is azon dolgozik, hogy minden formáját eltörölje" - írta a francia klub a közleményében.

A párizsi együttes a félbeszakított meccs ellenére már biztosan bejut a BL nyolcaddöntőjébe, miután a H csoport másik keddi találkozóján a Manchester United 3-2-re kikapott az RB Leipzigtől. A francia csapatnak a Basaksehir elleni összecsapáson a csoportelsőség megszerzése lesz a tét, ezt egy győzelemmel érhetik el Neymarék.

Kép: Xavier Laine/Getty Images

Videók