Meghalt Cesare Maldini

Elhunyt Cesare Maldini, az olasz labdarúgó-válogatott egykori szövetségi kapitánya. A szakembert 84 éves korában, vasárnap érte a halál.


"Egy nagyszerű ember, futballunk abszolút csillaga távozott. Előbb játékosként, majd edzőként írta be magát kitörölhetetlenül az olasz labdarúgás történelemkönyvébe" - így emlékezett rá az Olasz Labdarúgó Szövetség elnöke, Carlo Tavecchio, aki elrendelte, hogy vasárnap és hétfőn minden mérkőzés gyászszünettel kezdődjön az országban.

 
 
Cesare Maldini 1932-ben született Triesztben. Játékosként az AC Milanban aratott sikereket, majd edzőként is maradandót alkotott a klubnál. "Viszontlátásra, kedves Cesare! Ma a világ elvesztett egy nagyszerű embert, mi pedig elvesztettük történelmünk egy lapját. Hiányozni fogsz." - írta a Twitteren a milánói egyesület.
 
Maldini 1954 és 1966 között volt az AC Milan játékosa, a csapattal BEK-et és - négyszer - olasz bajnokságot nyert. 1962-ben részt vett a chilei világbajnokságon. Edzőként 1972 és 1974 között irányította kedvenc klubját, amellyel begyűjtötte a KEK-trófeát. Az AC Milan korábbi csapatkapitányának, Paolo Maldininek az édesapja Olaszország 1982-es világbajnoki diadalakor az akkori szövetségi kapitány, Enzo Bearzot segítője volt. Tizennégy évvel később, 1996-ban maga lett a nemzeti együttes irányítója, s az 1998-es vb-n negyeddöntőig vezette a Squadra Azzurrát. A 2002-es világbajnokságon Paraguay szövetségi kapitányaként vett részt.
 
Matteo Renzi olasz miniszterelnök a Twitteren "nagy olasznak" nevezte Cesare Maldinit.

Videók